Jön a gáz

Fél kettőtől Magyarországra is érkezik a gáz Ukrajna felől, miután kedden reggel újraindult az Európába irányuló orosz földgázszállítás.

Ma 11 millió köbméter gáz érkezhet Ukrajna felől Magyarországra - tájékoztatta lapunkat Zsuga János, a rendszerirányításért felelős FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója azután, hogy bejelentették: 13 óra 20 perckor Ukrajna irányából újraindult a gázszállítás. Ebből mintegy 2 millió köbmétert arányosan továbbadunk Szerbia, illetve azon keresztül Bosznia-Hercegovina számára, az eredeti tranzitszerződés szerinti arányoknak megfelelően.

A hazai kitermelés ennek következtében a jelenlegi napi 9 milliós csúcskapacitásról visszaállhat a 8 milliós normál szintre. Nyugat-Európa felől továbbra is érkezik napi 4,7 millió köbméter. Mivel az időjárás rendkívül enyhe, a napi országos összfogyasztás ma csak 48 millió köbméter körül várható. Így az utóbbi hetekben sokáig 53 millió köbméter/napos csúcskapacitáson, az utóbbi napokban pedig mintegy 48 millió köbméter/napos sebességgel üzemelő hazai tárolók ma akár 26-27 millió köbméter/napos szintre is visszaállhatnak.

Holnapra Zsuga János azt várja, hogy Ukrajna felől akár  a korábbi szerződéses szintnek megfelelő, 30-34 millió köbméter gáz is megérkezhet. Ha marad a meleg, a tárolók kapacitása 10-15 millió köbméter/napra is lecsökkenhet. Hozzáfűzte: a mai és a holnapi mennyiségek csupán becslések, mivel azt egyelőre nem sikerült az ukrán diszpécserszolgálattal az adminisztrációs rend szerint egyeztetni.

A vezérigazgató leszögezte: a belföldi rendszerben egyes szakaszokon folyamatban van a gáz haladási irányának visszafordítása. Ezt akkor kellett megváltoztatni, amikor a korábban az importvezetékből ellátott településeket az importcsap elzárásakor néhány óra alatt tárolói ellátásra kellett átállítani.

Zsuga János az ebben részt vevő szakembereknek és a gázipar egészének köszönetet mondott a nem könnyű feladat megoldásáért, hiszen az ország gázrendszere az elmúlt két hétben az orosz import teljes kiesése és az átlagnál hidegebb időjárás mellett is műszaki hiba nélkül biztosítani tudta a hazai ellátást.

Az MTI híradása szerint a Gazprom kedden 348,8 millió köbméter földgázt szállít Európának Ukrajnán át és további 75 millió köbmétert Ukrajnának. A társaság azt is bejelentette, hogy az idén 120 milliárd köbméter földgázt szállít európai megrendelőinek és további 40 milliárd köbmétert Ukrajnának. Az orosz cég megerősítette, hogy az Ukrajnának szánt gáz ára az első negyedévben 360 dollár ezer köbméterenként. A Gazprom közleménye szerint az árat negyedévente változtatják.

„Ilyesmit életemben nem tapasztaltam, ezt nem fogom elfelejteni, s az európai polgároknak is meg kell tudniuk, mi történt" – mondta tegnap José Manuel Barroso bizottsági elnök Brüsszelben az orosz-ukrán gázszállítások újraindulása után. Brüsszeli tudósítónk jelentése szerint Barroso azzal a megjegyzéssel üdvözölte Moszkva és Kijev megállapodását, hogy a gázcsap elzárásának egyáltalán nem lett volna szabad megtörténnie. Hozzátette: az EU egyetlen partnere sem tanúsított olyan viselkedést, mint az oroszok és ukránok a tárgyalások során az elmúlt hetekben, akik a legmagasabb szinten szisztematikusan mondtak, ígértek valamit, amiből aztán semmi sem lett. Szavahihetőségüket nagyban eljátszották.

– Oroszországból Ukrajnán át hetekig nem jött gáz – mondta Barroso. – Az incidens arra is figyelmeztet, hogy sürgősen hozzá kell látni az energiaforrások és útvonalak diverzifikálásához, az uniós belső hálózatok összekötéséhez, a klímacsomag végrehajtásához, éppen azért, mert ez hosszabb folyamat, s jövőre, meg azután is lesz tél.

A Bizottság elnöke azt is jelezte: ha az európai cégek kárpótlásért perelni akarnak, erre minden jogalapjuk megvan, s a jogi szakértők át is tekintik a helyzetet, hogy az érdeklődő vállalatoknak segítséget, tanácsot adjanak. Ugyanakkor azt is leszögezte: Oroszország és Ukrajna fontos partner, s Juscsenko elnök felvetette, a jövő héten Brüsszelbe látogatna, ahol várják őt. Tegyük hozzá: ha jön.

Megkezdődött a kárfelmérés

Szlovákia és Bulgária már elkészítette az ukrán gázszállítások kimaradása okozta gazdasági károk gyorsmérlegét.

A szlovák pénzügyminiszter számítása szerint a gazdasági növekedés üteme az idén 1,5 százalékponttal lesz kisebb a korábban tervezettnél a gázválság miatt. Az orosz gázszállítás kimaradása miatt Szlovákiában energiaügyi szükségállapotot rendeltek el, napokra leálltak az ország nagy iparvállalatai.

Bulgáriában is megkongatták a vészharangot: a gazdasági és energiaügyi miniszter azt mondta, hogy annak a 250 nagy iparvállalatnak, amelynek a gázellátását felfüggesztették, vagy korlátozták, 170 millió leva (113 millió dollár) közvetlen kára keletkezett. A tényleges veszteség ennél jóval nagyobb lehet azáltal, hogy elveszthetik exportpiacaikat. Petar Dimitrov nem bocsátkozott jóslatokba arról, hogy a gázhiány okozta közvetlen kár milyen mértékben fogja vissza a gazdasági növekedést, de elmondta, hogy munkahelyek szűnnek meg, csökken az ország bevétele, és zsugorodnak a piacai. A bolgár gázfogyasztás 96 százalékát fedezik az orosz szállítások, amelyek január 6-án álltak le. Kedden délután érkezett ismét az energiahordozóból, és mint azt a bolgár gazdasági és energiaügyi minisztériumban közölték, az ország gázellátása 24 órán belül áll teljesen helyre. Ezt követően kaphat megfelelő mennyiséget újra a tranzitvezetéken keresztül Macedónia, Görögország és Törökország is.

Gazprom-mérnök a nyomást ellenőrzi a legutóbbi válság után
Gazprom-mérnök a nyomást ellenőrzi a legutóbbi válság után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.