Ukrajna cseppfolyósított földgáz terminált létesít

Ukrajna cseppfolyósított földgáz(LNG) fogadására alkalmas terminált tervez létesíteni a Fekete-tenger partján, hogy csökkentse az orosz földgáztól való függőségét.

Az ukrán energiaügyi miniszter elmondta, hogy az azerbajdzsáni és a grúz kormány is létesít LNG-terminált a Fekete-tengernél. A miniszter tájékoztatása szerint a terminálba Azerbajdzsánban előállított cseppfolyósított földgáz érkezik majd, további részleteket azonban nem közölt.

Ukrajna az orosz földgáz egyik legfőbb vásárlójaként az idén növelni tervezi földgázimportját: 36,5 milliárd köbméterre a tavalyi 26,8 milliárdról, miközben 2008-ban még 49 milliárd köbmétert vásárolt.

Ukrajna és Oroszország között rendszeresek a viták az árakról és a tranzitdíjakról, ami miatt Ukrajna már többször is elzárta a gázcsapot, aminek Európa is megitta a levét.

Legutóbb áprilisban volt egyezetés az árakról, amikor az orosz fél 30 százalékkal leszállította az Ukrajnának szállított földgáz árát cserébe azért, hogy Kijev meghosszabbította egy fontos ukrajnai orosz haditengerészeti bázis bérletét.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.