Ukrajna csak veszíthet a gázkonfliktuson

Nemzetközi elemzők elsősorban Ukrajnát látják a gázvita lehetséges vesztesének. Ugyanakkor akut probléma marad a gázfüggőség számos európai ország részére is, mert még ha meg is épülnek majd az új vezetékek, Ukrajna marad az orosz gáz fő továbbítási útvonala Európa felé.

A Political Capital nevű cég a gázkonfliktussal kapcsolatos elemzésében aláhúzza: a konfliktusnak azonban hosszú távon is csak Ukrajna lehet a vesztese, mert az idő haladtával egyre kevésbé játszik majd szerepet a gázszállításban. A konfliktus fokozza az uniós országok törekvéseit energiafüggőségük mérséklésére Oroszországgal szemben, még ha ezen törekvésekből lassan alakulnak ki megvalósult beruházások.

Azért is Ukrajna vesztese a gázvitának, mert az EU-t a nemzetközi gázszállítások veszélyeztetése elfordítja az ukrajnai beruházásoktól, és az uniós a gáztranzit másik fő lehetséges államával, Törökországgal erősíti majd kapcsolatait. A Capital Economics, a felzárkózó piacok helyzetének elemzésével
foglalkozó londoni társaság közgazdásza szerint Ukrajna engedni kényszerül, mégpedig piaci árat fizetve az orosz gázért, ami viszont gazdasági recessziójának mélyülését hozza majd magával. A társaság közgazdásza szerint - akit a Bloomberg amerikai hírszolgálat idéz - a vita ugyanis csak a piaci ár megfizetésével zárható majd le tartósan.

Ukrajna GDP-je az idén várhatóan több mint 5 százalékkal zsugorodik. A gázszámlája 11,5 milliárd dollárra emelkedhet a szakember számításai szerint, ha a Gazprom az EU-s árat, az ezer köbméterenkénti 420 dollárt fizetteti vele, továbbá az ukrán gázfogyasztás 85 milliárd köbméter körül alakul, a saját termelés marad 20 milliárd köbméter és a tranzitdíj fejében a Gazprom
"ingyen" szállít 17 milliárd köbméternyit. A fizetendő összeg önmagában megfelel az ukrán GDP 5,8 százalékának. Az ukrán gázszámla viszont 2010-re kisebb lesz majd.

A Political Capital a két országnak, Ukrajnának, illetve Oroszországnak az érdekeit, illetve a gázháború politikai kockázatait is vizsgálja, kiemelve, hogy Oroszország legjelentősebb energiavásárlója az EU. Ha utóbbi a források diverzifikálására vesz irányt, akkor Oroszország jelentős bevételektől eshet el. Oroszország érdeke az Oroszországon átvezető alternatív vezeték, míg a Nabucco és az alternatív energiaforrások fejlesztése nem.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.