Ukrajna adósbesorolása tovább romlott

Tovább rontotta Ukrajna eddig is mélyen spekulatív szuverén adóskockázati besorolásait csütörtökön a Fitch Ratings, arra a véleményére hivatkozva, hogy a legutóbbi költségvetési intézkedések nyomán gyakorlatilag kisiklott az ukrán gazdaság felszínen tartására kidolgozott IMF-program.

A legnagyobb európai hitelminősítő csütörtöki londoni bejelentése szerint a cég listáján az eddigi "B"-ről "B mínusz"-ra módosul Ukrajna hosszú futamú hazai és devizaadósi osztályzata, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's még gyengébb, "CCC plusz" szintű, rendkívül nagy befektetői kockázatra figyelmeztető osztályzatot tart érvényben Ukrajna hosszú futamú devizakötelezettségeire; egész Európában ez a legrosszabb szuverén devizaadós-osztályzat.

Eközben a nagy testvér, Oroszország GDP csökkenése lassult a harmadik negyedévben a másodikhoz képest éves összevetésben. Az idei harmadik negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 8,9 százalékkal zsugorodott a második negyedévi 10,9 százalékos esést követően az orosz statisztikai hivatal adatai szerint.

Negyedéves összehasonlításban a szeptember végén zárult három hónapban a gazdaság 13,9 százalékkal erősödött.
Az orosz gazdasági minisztérium előzetes adatok alapján nagyobb, 9,4 százalékos gazdasági visszaesést prognosztizált a tavalyi harmadik negyedévhez képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.