Ukrajna: a kockázat immár igen magas

Két fokozattal a már igen magas befektetői kockázatra figyelmeztető CCC sávba süllyesztette Ukrajna hosszú futamú szuverén devizaadósi besorolását szerdán a Standard & Poor's, a készenléti IMF-hitelprogram végrehajtásának növekvő kockázataira hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő londoni bejelentése szerint az ukrán hosszú és rövid lejáratú devizaadósi besorolás az eddigi B/B-ről CCC plusz/C-re süllyed, a helyi valutában kiadott államadósság osztályzata B plusz/B-ről B mínusz/C-re romlik. Az új besorolások kilátása is negatív.

Az átutalási és konvertibilitási osztályzat, amely azt jelzi, hogy az ukrán kormány vagy a jegybank milyen valószínűséggel rendelhet el devizakorlátozásokat, szintén CCC plusz-ra romlik az eddigi B plusz-ról; ez három fokozatú osztályzatrontás.

A Standard & Poor's indoklása szerint a leminősítés azt tükrözi, hogy a jövőre esedékes elnökválasztások miatt nincs meg a széleskörű politikai támogatottsága az IMF-programhoz szükséges költségvetési felülvizsgálatoknak és bankszektorbeli reformoknak, ezért erősödnek a készenléti hitelprogram kivitelezésének kockázatai.

Európában Ukrajna az egyetlen szuverén adós, amelyet valamely nagy nemzetközi hitelminősítőnél a CCC adóskockázati besorolási sávban tart nyilván.

Előző nap a Moody's Investors Service leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette a devizában és hazai valutában kiadott ukrán kormánykötvények nála B1-es - más hitelminősítők jelölési metodikájában B plusz-nak megfelelő -, szintén mélyen spekulatív osztályzatát. A Moody's elemzése is kiemelte, hogy mind az ukrán jegybank, mind a kormány "összekülönbözött" a Nemzetközi Valutaalappal a pénzügyi szervezet által előírt gazdaságpolitikai intézkedésekben, különösen az árfolyam- és a költségvetési kérdésekben. A Moody's szerdán 22 ukrán bank B2-es hosszú futamú devizabetéti besorolását is leminősítési felülvizsgálat alá vette, köztük az OTP Bank Ukraine osztályzatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.