Ukrajna növelte a tőlünk érkező gázimportját

A Magyar Távirati Iroda híréből kimaradt, hogy tavaly szeptemberben Magyarország egyoldalúan leállította az Ukrajnába irányuló gázsegélyt, napokkal azután, hogy Orbán Viktor a Gazprom képviselőivel tárgyalt Budapesten.

Ukrajna 38 százalékkal napi 3,7 millió köbméterre növelte gázimportját Magyarországon át január 24-étől - közölte hétfőn az Uktransgaz ukrán gázforgalmazó.

A céget idézve a Forbes.ua ukrán hírportál arról is beszámolt, hogy Ukrajnába 41 millió köbméter földgáz érkezett, amióta január 10-én Magyarországon át újraindult a gázszállítás. Ukrajna az év eleje óta összesen 768 millió köbméter földgázt importált Nyugat-Európából, ennek döntő része Szlovákián keresztül jutott el. Ukrajna Lengyelországon át is importál Nyugat-Európa felől, de ez a vezeték az év eleje óta nem működik, mert az ukránok nem kötöttek le kapacitást.

Ukrajna évi gázszükséglete 40-45 milliárd köbméter, aminek csaknem a felét Oroszországból szerezte be korábban. A Gazprom tavaly júniusban teljesen leállította a gázexportot Ukrajnának. A további szállítások feltételéül azt szabta, hogy a jövőben csak annyi földgázt juttat a szomszédos országnak, amennyit az előre kifizet.

 (Az MTI eredeti közleményében ez nem szerepel, ám az orosz lépést követően Ukrajna rászorult a nyugatról Magyarországon keresztül érkező gázimportra. Azonban tavaly szeptemberben, három nappal azután, hogy Orbán Viktor pontosan nem ismert témájú tárgyalásokat folytatott Alekszej Millerrel, az orosz gázszállításokat végző Gazprom elnökével, Magyarország beszüntette az Ukrajnába irányuló gáztovábbítást, amivel Magyarország jelentősen erősítette Oroszország tárgyalási pozícióit az ukránokkal szemben.)

December 9-én újraindult az orosz földgázszállítás Ukrajnának, miután Kijev 378 millió dollárt utalt át az orosz cégnek, amely ezért cserébe 1 milliárd köbméter földgázt exportál.

Egy hete hétfőn egy új, Lengyelországot Ukrajnával összekötő gázvezeték építéséről írt alá megállapodást a Gaz-System lengyel gázvezeték-üzemeltető és a Ukrtransgaz ukrán gázforgalmazó. Az új vezeték nem orosz földgázt továbbít majd Nyugat-Európa felől, hanem a litván Klaipedában, valamint Lengyelországban már meglévő cseppfolyósított földgáz (LNG) terminálokhoz csatlakozik. Ukrajna ezenkívül bejutást kap a német gázpiacra.

A létrehozandó gázvezeték révén Ukrajna évi csaknem 10 milliárd köbméter plusz földgázhoz juthat. A jelenlegi, Lengyelországot Ukrajnával összekötő gázvezeték kapacitása nem több évi 1,5 milliárd köbméternél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.