Ukrajna: egymásra vagyunk utalva

Komoly gesztust tesz Ukrajna érdekében az Európai Unió, amely egyoldalúan megnyitja szabadkereskedelmi zónáját az ország felé. Ukrajna biztonságos tranzitország volt, és az maradt a forradalmi napok alatt is, a gázszállítás folyamatos felügyelet alatt volt, és van – nyilatkozta a Világgazdaságnak a Jurij Muska, Ukrajna magyarországi nagykövete.

Az aktuális ügyeket firtató interjúban a nagykövet hangsúlyozta, hogy „a kétoldalú kapcsolatoknak sem a krími helyzet, sem a belső gondok nem kedveznek, de most sokkal jobban egymásra vagyunk utalva". A magyarországi áramszállításuk azonban stabil, sőt nőni is fog.

– Minden magyar–ukrán együttműködés rendben zajlik, a határátlépés zavartalan, a szállítások folynak. Mindezekről majd az első negyedéves statisztikák nyújthatnak számszerű adatokat. Újraindulhat a Magyarországon keresztüli gázimport is, ez az árakon múlik, azokat pedig a politika is befolyásolja. Új helyzet lehet, ha Oroszország szankcióként leállítja az Ukrajnába történő gázszállítást – fejtette ki Muska, mindvégig hangsúlyozva, hogy erről egyelőre nincs szó.

Oroszország egyébként éppen visszaállítja a december előtti, a jelenleginél kétszer magasabb gázárakat. Erről a nagykövet azt mondta: „Minden termékre igaz – a stratégiai fontosságúakra főként – hogy nem szabad egyetlen szállítótól függeni, akármely ország is az. Minket már a tavaly december előtti gázár is alternatívák keresésére ösztönzött, és megtalálásukban Magyarország is a segítségünkre volt. Nagyon jól működött a rajta keresztüli, reverz gázszállítás."
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.