Újramelegített reformelképzelések a Reformszövetségben

Január végén, február elején teszi le az asztalra javaslatait a Reformszövetség. Kutatóintézetek anyagait használják fel, több már ismert elképzelést gyúrnak majd egybe.

 

A Reformszövetség 2009-2013-as időszakra vonatkozó javaslatai között minden bizonnyal lesz olyan, amely élőmunka-igényes ágazatokban tevékenykedő, főleg betanított munkásokat alkalmazó külföldi vállalatok betelepülését segítené elő - mondta el az MTI-nek Futó Péter, a Reformszövetség tagja, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke. 

Hozzátette: a javaslatokhoz már meglévő tanulmányokat "gyúrnak össze" és dolgoznak át, öt, vagy hat munkabizottságban, amelyek egy-egy elnöke koordinálja a munkát. 

A tervek szerint az  időzítést is tartalmazó és a konvergenciaprogram végrehajtását nem veszélyeztető javaslatokat január végére, február elejére állítják össze és juttatják el a kormánynak, a jegybanknak és a parlamenti pártoknak. Hangsúlyozta azt is: a vezetői összefoglaló jellegű indítványok több ezer oldalas, már elkészült tanulmányokon alapulnak. 

"Profi kutatóintézetek anyagait fogjuk felhasználni és megbíztuk a GKI-t, valamint a Tárkit  egy-egy anyag elkészítésével" - mondta. A javaslatok gerincét alkotja továbbá az a versenyképességi anyag is, amelyet adótanácsadók - a KPMG, a PricewaterhouseCoopers, az Ernst and Young és a Deloitte - állítottak össze nyáron.

A javaslatok a kormányfő és a legnagyobb ellenzéki párt vezetője által fontosnak tartott területeket érintik majd. Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor a múlt héten egyeztetett a szövetséggel; a kormányfő által kiemelt területek között volt a közigazgatás, a nyugdíj, az adóstruktúra, az oktatás és az egészségügy reformja, míg Orbán Viktor a közigazgatás reformja mellett az adócsökkentést, a foglalkoztatás növelését és a fejlesztéseket említette, igaz ebbe a körbe sorolta a jegybanki kamatcsökkentést is, ami azonban nem a kormány feladata - mondta Futó Péter. Az MGYOSZ elnöke fontosnak nevezte, hogy a Reformszövetségben a gazdaság szereplői mellett a Magyar Tudományos Akadémia két korábbi és jelenlegi elnöke is vállalta a részvételt. 

Bár a szövetségben munkavállalói szervezetek nem képviseltetik magukat, Futó Péter hangsúlyozta: " A lényeg, hogy bátran új struktúrákat hozzunk létre; mindannyiunknak az az érdeke, hogy minél több munkahelyet lehessen megtartani".

Pálinkás József, az MTA elnöke és Futó Péter korábban elmondták azt is, hogy a reformok egyik célja az euró mielőbbi, akár 2012-es bevezetése, és az Európai Unió átlagának elérése életszínvonalban, amelyekhez strukturális változások kellenek.

A Reformszövetséget az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselt kilenc munkaadói szervezet vezetői, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint az MTA volt vezetői és jelenlegi elnöke hozta létre.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.