Újraindulnak a rendszeres államkötvény aukciók

Ismét rendszeressé válnak az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. államkötvény aukciói, amelyeket a szervezet tavaly október végén függesztett fel.

Ismét elindítja az államkötvény aukciókat az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. Közleményük szerint elérkezettnek látják az időt a rendszeres aukciók ismételt bevezetésére.

Ennek megfelelően már április 23-ra három államkötvény aukciót hirdet meg az adósságkezelő. A február közepén alkalmazott gyakorlatnak megfelelően egy-egy 3, 5, illetve 10 éves hátralévő futamidejű államkötvényt kínál fel értékesítésre. A meghirdetendő mennyiség mindhárom esetben ötmilliárd forint lesz. Úgy tudjuk ugyanakkor, hogy a ÁKK a devizakötvény piacra továbbra sem kíván visszatérni.


Az ÁKK tavaly október végén – miután Magyarország számára az IMF-készenléti hitelkerete biztossá vált – függesztette fel a rendszeres államkötvény aukciókat. Akkor azzal indokolták az év végéig szóló döntést, hogy az állampapírpiacon kialakult egyensúlytalanságot szeretnék mérsékelni, illetve megszüntetni. A felfüggesztést később meghosszabbították, ám februárban az adósságkezelő részéről már úgy nyilatkoztak, hogy a rendszeres kötvénykibocsátásokra csak a második negyedévtől lehet számítani, de csak akkor, ha a helyzet normalizálódik és a megfelelő kereslet is érzékelhető lesz. 

 
Április 23-a után a korábban kialakult aukciós naptárhoz igazodva kéthetente csütörtökönként tarják majd az aukciókat. Az első időszakban a már említett 3, 5, illetve 10 éves futamidőkre. A közelmény hangsúlyozza azonban, hogy továbbra is fenntartják a visszavásárlási aukciók márciusban kialakított rendszerét, amelyet államkötvény csereaukciók megrendezésével egészítenek ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.