Újraindul a kőedénygyártás Hollóházán

Hatvan év után ismét kőedénygyártásba kezdtek Hollóházán, hogy el tudják kerülni az újabb létszámleépítéseket a többségi állami tulajdonú patinás cégnél. A hollóháziak saját kőedény kollekciójukkal már tavasszal meg akarnak jelenni a hipermarketekben is - igaz más márkanéven.

A sorozatgyártás február 9-én indul a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt.-nél - közölte tájékoztatóján Pálfi József, a cég vezérigazgatója. A jelenleg 210 főt foglalkoztató, csaknem száz százalékban állami tulajdonú vállalatban az osztrák Gmundner Keramik Manufaktur GmBH megrendelésére gyártják a kőedényeket. Pálfi József hozzátette: a porcelánok iránti kereslet az utóbbi években jelentősen visszaesett, ez indokolta a profilbővítést. Míg 2006-ban a belföldi piacon közel 1,1 milliárd forintos árbevételt ért el üzem, addig tavaly már alig több mint 700 milliós forgalmuk volt Magyarországon.

A vezérigazgató szerint az idén ez még tovább csökkenhet, 5-600 milliós bevételt terveznek. A kőedénygyártásből egyelőre nagyjából 100 milliós éves bevételre számíthat a gyár, ám ez jövőre emelkedhet. Pálfi szerint a termékpaletta szélesítésével sikerült elkerülniük az újabb létszámleépítéseket. A porceláneladások visszaesése miartt.

Mint elhangzott, a kőedény és a porcelán alapanyaga hasonló, ám az utóbbi termék előállítási költsége nagyjából harmadával alacsonyabb. Ennek az az oka, hogy kevesebbszer és alacsonyabb hőfokon kell kiégetni, emiatt is versenyképesebb az ára. A vezérigazgató hozzátette: az osztrák bérmunka mellett remélhetőleg már tavasszal a saját fejlesztésű kőedényeikkel is meg tudnak jelenni a piacon.

A hipermarketek polcain is találkozni lehet majd termékeikkel - igaz más márkanéven. Hollóházán 1949-ben gyártottak utoljára kőedényt, ezt követte az ipari, majd a finomporcelán gyártása. Az üzem 2006-ban és 2007-ben nullszaldós volt. Bár még nem készült el a tavalyi mérleg, de az valószínűleg negatív lesz az évközben végrehajtott 30-40 fős létszámleépítés költségei miatt.

 

Széles Gábort nem érdekli a Zsolnay

A hazai porcelániparral kapcsolatos hír, hogy Széles Gábor nagyvállalkozó nem indul a Zsolnay gyár megszerzéséért.„Sem a Teclima Kft., sem annak tulajdonosa, a Limatec offshore cég, sem a Hungarian Bus Zrt. nincs közvetlenül, illetve közvetve a tulajdonomban" - közölte a Világgazdasággal a Széles Gábor. Ebből egyenesen következik az, hogy a média- és iparmágnásnak esze ágában sincs megvásárolni a Zsolnay Porcelánmanufaktúrát, ahogyan azt a Világgazdaság hétfői cikkében állította. A félreértés a lap szerint abból adódhatott, hogy megtévesztő a hasonlóság a Hungarian Bus Zrt. és a Hungarian Bus Kft. neve között. Utóbbiban a Műszertechnikán keresztül többségi tulajdonos Széles, aki a névhasználatot bíróságon megtámadja. (K.B.)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.