Újraélesztenék az MRP-t

A Munkástanácsok a munkavállalói résztulajdonosi program (MRP) felélesztése tekintetében bírják Orbán Viktor kormányfő politikai támogatását, ám egyelőre nem tudják, mely cég állami papírjaiból kaphatnak az ott dolgozók. Jelölt lehet többek között a Richter, a bajai kikötő, a békés megyei temetkezési szolgáltató, a büki gyógyfürdő vagy akár a Sárkány Team Security Kft. is.

Egyelőre nincs lista arról, hogy mely kisebbségi állami tulajdonú, nem stratégiai cégeknél vásárolhatnának részt a munkavállalók. Szóba kerülhet többek között a Richter Gedeon, a Büki Gyógyfürdő, illetve a Geodéziai és Térképészeti Zrt. is.


A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. - amely az állami vagyon elsődleges kezelője - közölte: jelenleg 251 cégben van az államnak többségi tulajdona. 147-ben kisebbségi tulajdonos.

Az utóbbi 147 cég között vannak tehát azok a vállalatok, amelyek szóba kerülhetnek a munkavállalói tulajdonszerzés kapcsán. Az MNV honlapján elérhető céglistából nem derül ki, mely cég stratégiai jelentőségű és melyik nem.

Palkovics Imre, a javaslatot felvető Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke szerdán úgy fogalmazott: a 25-30 százalékot elérő állami tulajdoni hányadú cégeknél érdemes átgondolni a munkavállalói tulajdonszerzést.

Az MNV honlapján olvasható kisebbségi tulajdonú, de legalább 25 százalékos állami tulajdonú cégek között van a Richter Gedeon, a Bajai Országos Közforgalmú Kikötőműködtető Kft., a Bar-tos Invest Építőipari Kft., a Békés Megyei Temetkezési Szolgáltató Kft., a Békés Megyei Vízművek Zrt., a Büki Gyógyfürdő Zrt., a Dél-Dunántúli Idegenforgalmi Közhasznú Nonprofit Kft., a DSM Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft., a Geodéziai és Térképészeti Zrt., a Nógrád Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft., a Pécs-pogányi Repülőteret Működtető Kft. illetve a Sárkány Team Security Kft. is.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben 25 százalék plusz egy szavazatos tulajdonjoga van az államnak, a többi részvény ott a munkavállalóké.

Palkovics Imre elmondta: Orbán Viktortól politikai támogatást kapott a kedvezményes munkavállalói résztulajdonlásra vonatkozó javaslatuk. A kormány részéről a miniszterelnök Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárt kérte fel az együttműködésre. Hangsúlyozta: az adatgyűjtést már elkezdték.

A Munkástanácsok nem ragaszkodnának ahhoz, hogy az adott cég nyereséges legyen. A munkavállalói tulajdonszerzés elsődleges célja ugyanis a részvétel lenne, tehát hogy a dolgozók beleszólhassanak a döntésekbe, így adott esetben a munkahelyek megtartásába.

A szakszervezeti szövetség reméli, hogy legkésőbb a jelenlegi kormányzati ciklus végére tető alá hozhatnak egy erre vonatkozó programot - mondta Palkovics Imre.

Magyarországon jelenleg is hatályban van az 1992-es törvény a Munkavállalói Résztulajdonosi Programról (MRP), amelyet eredetileg a privatizáció gyorsítása érdekében fogadtak el, hogy a munkavállalók az őket foglalkoztató gazdasági társaságban szervezett formában és kedvezményes módon tulajdonosi részesedést szerezhessenek.

A törvény jelenleg hatályos rendelkezése szerint a "Magyarországon bejegyzett részvénytársaság vagy korlátolt felelősségű társaság (...) részvényeit (...) a társasággal munkaviszonyban álló személyek mint kedvezményezettek (a továbbiakban: munkavállalók) a Munkavállalói Résztulajdonosi Program (...) keretében az e törvényben szabályozott módon szerezhetik meg".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.