Újra vizsgálja Magyarországot Brüsszel

Az Európai Bizottság országelemzése azt vizsgálja majd, hogy fennállnak-e még az egyensúlytalanságok. Korábban határozott cselekvésre szólította fel a magyar kormányt.

Kiadta az Európai Bizottság az idei éves növekedési jelentését. Ezek szerint a legnagyobb kihívás, amivel szembe kell néznünk, hogy miként lehet fenntarthatóvá tenni a jelenlegi gazdasági növekedést Európában. Ezzel kezdetét vette a negyedik Európai Szemeszter a gazdaságpolitikai koordináció jegyében. Egyúttal a figyelmeztető mechanizmussal kapcsolatos jelentés is megjelent, Magyarországról hamarosan részletes elemzést közöl a Bizottság az egyensúlyhiányok vizsgálatáról - írta a Portfolio.hu. 

A dokumentum szerint az Európai Bizottság a következő években 5 fő prioritásra fog fókuszálni: a növekedésbarát, differenciált költségvetési konszolidáció elősegítésére, a banki hitelezés helyreállítására, a növekedés és versenyképesség biztosítására a jövőre nézve, a munkanélküliség és a válság társadalmi következményeinek leküzdésére, az állami szféra modernizálására.

José Manuel Barroso az éves jelentéssel kapcsolatban hangsúlyozta: az európai gazdaság fordulóponthoz érkezett. Az Európai Unió kemény munkája kifizetődni látszik és a 2014-es éves növekedési jelentés azokat a fő pontokra fókuszál, melyek segítségével fenntarthatóvá válik a növekedés - fogalmazott. Az éves növekedési jelentés azt is vizsgálja, hogy a tagállamok hogyan valósítják meg a gazdaságpolitikai koordinációt a gyakorlatban az Európai Szemeszter keretében.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a költségvetési koordináció területén az eurózóna soha nem látott szintre lépett: az Európai Bizottság ugyanis idén először fogja véleményezni előzetesen a jövő évi költségvetési tervezeteket, mielőtt még az egyes nemzeti parlamentek elfogadnák azt. Véleményét november 15-én fogja publikálni ebben a témában a Bizottság.

Az Európai Bizottság elkészítette egyúttal a 2014-es figyelmeztető mechanizmusról (Alert Mechanism Report) szóló jelentését is, ami a makrogazdasági egyensúlytalanságokra mutat rá az egyes európai országokban. Az AMR jelentés 16 országra vonatkozóan javasol részletes elemzést, ezek az országok eltérő kihívásokkal néznek szembe.  Magyarországot Olaszországgal és Franciaországgal említi egy lapon a b izottság. Emlékeztet, hogy az előző vizsgálatok megállapították: a fennálló egyensúlyhiányok határozott cselekvést követelnek meg. A közelgő átfogó országelemzés azt vizsgálja majd, hogy fennállnak-e még az egyensúlytalanságok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.