Újra tüntethetnek a tejesek

A tejtermelők továbbra is tárgyalni akarnak a kereskedőkkel a jövedelem felosztásán, de ha nem jutnak dűlőre, akkor decemberben döntenek arról, mikor vonulnak újra az áruházak elé -jelentette be a demonstrációs bizottság.

Nem kizárt egy újabb tejtermelői demonstráció sem, amennyiben a demonstrációs bizottság megbízottai nem tudnak eredményes tárgyalásokat folytatni, az agrártárca, a feldolgozók és kereskedők képviselőivel - közölte Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnökhelyettese, a demonstrációs bizottság vezetője.

    Az újabb tiltakozó akcióról még decemberben döntenek az ügyben érintett termelői szervezetek a tárgyalások eredményeinek függvényében. Eredménynek pedig azt tekintenék a tejtermelők, ha mostani helyzetük érzékelhetően javulna belátható időn belül, és erre biztosítékokat is kapnának.

Kiderült az is, hogy míg tavaly a feldolgozók voltak veszteségesek és a termelők nem, az idén a termelők zárják 10 milliárdosveszteséggel az évet, míg a költségtakarékosságnak köszönhetően a feldolgozók éppencsak megelőzik a mínuszos mezőnyt.

     A jelenlegi 55-65 forintos literenkénti felvásárlási árak nem fedezik a tejtermelők literenkénti 70-80 forint közötti önköltségét. A felvásárlási árak mintegy másfél év alatt csaknem 40 százalékot estek. A felvásárlási árak esése miatt az idén a tejtermelők vesztesége eléri a 10 milliárd forintot - egészítette ki Kovács László a Tej Terméktanács elnöke.

    Ma Magyarországon az egy főre jutó tejtermék fogyasztás 170-180 liter tejjel egyenértékű. Ennek a mennyiségnek átlagosan a 35 százaléka - de a trappista sajt és az UHT tej a fele - importból származik. A magyar feldolgozók ebben az évben várhatóan mintegy 1,2 milliárd liter tejet vesznek meg a termelőktől. Ez 6 százalékkal kevesebb átlagosan az előző évinél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.