Újra termel a péti Nitrogénművek

Hónapokig tartó huzavona után újraindult a termelés a péti Nitrogénműveknél. A műtrágyagyár még ősszel állt le, majd az állam mentőövet dobott a Bige László nagyvállalkozó tulajdonában lévő cégnek, de hosszú hetekig tartott, amíg a termelés újrakezdéséhez szükséges MFB-hitel feltételeiről sikerült megállapodni.

Újraindították a termelést hétfőn a péti Nitrogénművek Zrt.-nél, miután a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a múlt héten megkezdte a 10 milliárd forintos hitel folyósítását - tájékoztatott Medve József, a cég humánigazgatója. Az igazgató termelési adatokról még nem tudott beszámolni, mivel - mint mondta - a műtrágya majd csak a jövő hét közepén "jelenik meg", s esetleg előfordulhatnak műszaki gondok is, mivel télen még sosem indítottak újra egy ekkora gyárat. Elsőként az ammóniaüzemet kellett indítani, ezt követi a salétromsav-gyártás beüzemelése, majd ezután már a műtrágyagyártás folyamata következik.

A Nitrogénművek teljes létszámmal, 600 dolgozóval kezdte meg újra a működését - mondta Medve József, hangsúlyozva, hogy a cég elsődleges célja a magyar mezőgazdaság nitrogén műtrágya igényének kielégítése. Rámutatott arra is, hogy a későbbiekben a termelés fokozása érdekében mintegy 100 alkalmazottal megnövelik majd a gyártóüzemekben dolgozók számát.

A Nitrogénműveknél a múlt évben havi mintegy 100 ezer tonna műtrágyát gyártottak. A gyár vezetése 2008. október 18-án állította le a termelést, a banki finanszírozás megszűnése miatt. A péti cég humánpolitikai igazgatója szerint a műtrágya a jövő hét közepén, várhatóan március 5-én jelenik majd meg a gyártósor végén. S ha minden zökkenőmentesen működik és műszaki problémák nem adódnak, akkor lehet majd a termelési tervekről, adatokról is információval szolgálni - közölte az igazgató.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.