Újra szeretjük a befektetési alapokat

Fél év után áprilisban újra több lakossági megtakarítás érkezett a hazai befektetési alapokba, mint amennyi pénzt a hónap során kivontak a befektetők. Az alapok vagyona több mint tízmilliárd forinttal nőtt, aminek nagyjából a felét tették ki az új, elsősorban a lakosságtól származó befektetések.

A befektetési alapok vagyona a márciusi kis visszaesés után áprilisban már újra nőtt, ami részben a globális tőkepiacokat befolyásoló hangulat javulása, részben konkrétan az alapok iránt visszatérő bizalom, a megújuló tőkebeáramlás eredménye – mondja Temmel András, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) főtitkára.

Bár a lassan aktuálissá váló nyugdíjpénztári vagyonátadás hatása már érződik az intézményi befektetők részéről, áprilisban ez még csak csekély mértékben befolyásolta az alapok teljesítményét, míg a lakosság e hónapban már összességében is komoly új megtakarításokat helyezett el a befektetési alapokban – tette hozzá a főtitkár.

A Bamosz tagok által kezelt alapokba a befektetők áprilisban 5,5 milliárd forintot helyeztek el újonnan. A hónap végén így 0,8 százalékos bővülést követően, a 468 hazai befektetési alapban összesen 3855 milliárd forintot kezeltek. A hagyományosan lakossági termék (pénzpiaci, garantált, ingatlan és rövid kötvény) alapokon belül csak a garantált alapok nem tudtak friss tőkét vonzani.

Tovább nőtt az érdeklődés a vegyes alapok iránt is, és összességében hat hónapja nem látott nagyságú új befektetések érkeztek a lakosságtól. Az intézményi befektetők esetében lelassult a márciusban tapasztalt jelentős visszaváltás, leginkább a részvényalapokból vonták ki befektetéseiket.

A nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok továbbra is az összvagyon többségét (57,5 százalékát) adták, az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon áprilisban csak 0,2 százalékkal nőtt. A vizsgált időszakban a befektetők összesen 400 millió forintot fektettek be újonnan az alapokba, és a piaci teljesítmények további 5,1 milliárd forinttal növelték a befektetések értékét.

A forint ugyanakkor ismét jelentősen erősödött, ami a részvényalapok (elsősorban a feltörekvő piaci alapok) forintban mért hozamait összességében ismét negatív irányba mozdította. A nyilvános részvényalapokból – elsősorban egy jelentős intézményi visszaváltás során – 5,7 milliárd forintot vontak ki a befektetők, míg a piaci teljesítmények összességében 1,1 milliárd forinttal csökkentették a befektetők vagyonát. A 79 nyilvános részvényalap vagyona áprilisban 1,8 százalékkal 369 milliárd forintra csökkent.

A pénzpiaci alapok esetében áprilisban ismét megfordult az előző év végén tapasztalt és februárban újrakezdődött visszaváltási trend, így ezek vagyona 0,7 százalékkal nőtt. Összesen az idei évben a legtöbb, 7 milliárd forint érkezett az alapokba, és 2,8 milliárd forint hozam keletkezett, így a hónap végén a teljes vagyon 1 364 milliárd forintra nőtt. A hónap vesztesei ismét a forint alapú likviditási alapok voltak, ezekből 3,2 milliárd forintot vontak ki a befektetők.

A 30 kötvényalap vagyona 0,1 százalékkal, 306 milliárd forintra nőtt, aminek oka a rövid kötvényalapok esetében a tőkekivonás megállása mellett ezúttal elsősorban a hozam volt. Az ingatlanalapok tőkevonzása idén először ismét nőtt, miután korábban hónapról hónapra csökkent, ráadásul az alapok teljesítménye is javult, így a hónapban újraindult az alapok vagyonának gyarapodása.

Nem javult a kép a garantált alapok piacán, miután áprilisban ismét egy nagyobb alap járt le, bár éppen annyi új alap indult, mint ahány megszűnt. A vagyon áprilisban gyakorlatilag stagnált, az alapokból összesen 3,8 milliárd forint távozott, míg a piaci teljesítmények közel ugyanekkora mértékben növelték az alapok vagyonát. Két alap lejárt és megszűnt, három alapot a futamidő végével nyíltvégű garantált alappá alakítottak át, miközben két új alap indult - ezek egyenlege jelentette a tőkekivonást. A nyilvános garantált alapok összvagyona a hónap végén 413 milliárd forint volt. (Ezek az adatok még nem tartalmazzák a jegyzés alatt lévő alapok adatait.)

Egy zártkörű részvényalap megszűnte után a 43 zártkörű értékpapíralap vagyona áprilisban 2,3 százalékkal nőtt. Az alapokból 730 millió forint tőkét vontak ki, ez töredéke a márciusi tőkekivonásnak. A piaci teljesítmények viszont 15,6 milliárd forinttal növelték a vagyont (elsősorban a részvényalapoké). Az intézményi alapokon belül a kötvény és származtatott alapok tudtak kismértékű tőkét vonzani áprilisban. A hónap végén a zártkörű alapok összvagyona 677 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 17,6 százaléka.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.