Újra kap gázt az Emfesz

Az Emfesz egy másik cégre cserélte le ukrajnai gázbeszállítóját. Tegnap estétől újra meg is érkezik az Emfesz-gáz a magyar határra. Ám a furcsa történetnek ez alighanem csak nyugvópontja és nem a vége.

A RosUkrEnergo helyett a "Gazprom üzleti érdekkörébe tartozó" RosGastól vásárolja az Emfesz a gázt - közölte reggel az ukrán Dmitrij Firtas érdekkörébe tartozó, a magyar gázforgalmazás ötödét képviselő gáztársaság. Tegnap ugyanis bonyolult vitákat követően az ukrán-magyar határon nem érkezett be az Emfesz igényének megfelelő mennyiség. Ám mivel az ukrán fél nem jelölte meg pontosan, mely cégnek nem adja át a gázát, magyar oldalon némi zavar támadt. Az ellátás mindvégig teljes körűen biztosított maradt.

Az Emfesz-váltás a jelek szerint valós megoldást jelentett a problémára: a hazai rendszeregyensúlyért felelős FGSZ Földgázszállító közleménye szerint a megfelelő importszint már tegnap este helyreállt. (Egy tegnap délutáni hazai megjegyzés szerint a gázszállítások mögött álló "Oroszországban mindig este dőlnek el a dolgok".) A hazai ellátás nagy részét képviselő E.ON szintén közleményben biztosított az ellátás zavartalansága felől.

Ám több vélemény szerint a helyzet ezzel nem nevezhető megoldottnak. Internetes források arról tanúskodnak, a svájci RosGas a Gazprom leányvállalata, egyben a RosUkrEnergo 50 százalékos anyavállalata. (A RosUkrEnergo másik 50 százaléka Dmitrij Firtasé. Vagyis a váltással Dmitrij Firtas a Gazprom javára lemondott az ukrajnai gázforgalmazás hasznáról.) Ugyanakkor az Emfesz úgy fogalmazott, a RosGas a Gazprom "üzleti érdekkörébe tartozik", és tény, hogy a Gazprom internetes oldalán nem lelhető fel utalás erre a cégre. Talányos az Emfesznek az a megfogalmazása is, hogy "az új gázbeszerzési rendszer független Ukrajnától, annak kialakításában szerepet játszott a Gazprom". Közlik: a Gazprom érdeke az, hogy az Emfesz fogyasztói ne maradjanak gázellátás nélkül.

Mindazonáltal maga a Gazprom mindeddig nem nyilatkozott meg az ügyben hivatalosan. Ez azokat a véleményeket erősíti, miszerint a magyar fogyasztókat érintő vitában a Gazpromon belüli üzleti körök összecsapásának lehetünk tanúi. Tapasztalatunk szerint a Gazpromnak az az ága, amely - Vlagyimir Putyin miniszterelnök ukránoknak tett vállalása szellemében - a RosUkrEnergo kiiktatásának pártján áll, az Emfesz által közölt megoldást nem is fogadja el. Így a mostani váltással valószínűleg nem fejeződik be az a több hónapos levelezés, amelyben a Gazprom (egy ága) a magyar kormánytól az Emfesz hazai ellátásának megszüntetését követeli, arra hivatkozva, hogy szerintük a kft.-nek nem jár gáz az ukrán rendszerből.

A vita ugyanakkor jelenleg kétségtelenül nyugvópontra jutott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.