Újra jönnének a mongolok

Bár a két ország között a szállítási költségek tetemesek, a mongol vállalkozások számára Magyarország lehet a kitörési pont.

Kitörési lehetőséget keresnek egyebek mellett Magyarországon mongol  vállalkozások a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben, ennek  érdekében csütörtökön Mongol Kereskedőnapot tartottak Budapesten.

A szakmai rendezvénynek helyet adó AsiaCenter közleménye szerint 17 cég képviselője érkezett Magyarországra azzal a céllal,  hogy a magas minőségű, tradicionális alapanyagokra épülő termékeiket  piacra jutassák, illetve, hogy további együttműködési lehetőségeket  keressenek a szolgáltató szektorban.

Az AsiaCenter mongol kapcsolatai több éves múltra tekintenek már  vissza: a Je Consulting Kft. által üzemeltett, 100 négyzetméteren  működő és 8 mongol vállalat magyarországi képviseletét ellátó Mongol  Kereskedelmi és Információs Központ 2005 októberében nyílt meg a  kereskedelmi központban.

A Mongol Kereskedelmi és Információs Központ célja, hogy a  mongol nemzeti termékeket (szőrme-, kasmír, bőr- és kézműves áruk,  valamint szőnyegek és egyéb lakberendezési kiegészítők) bemutassa és  a potenciális kereskedelmi partnereket találjon Magyarországon,  valamint Közép-Európában.

A közlemény szerint a mongol-magyar gazdasági és kereskedelmi  kapcsolatok ez idáig meglehetősen nehezen fejlődtek, aminek oka,  hogy magasak a szállítási költségek, a mongol piac igen korlátozott  felvevő kapacitásában és hiányoznak a közvetlen bankközi kapcsolatok. A magyar vállalkozók eddig mindössze néhány százezer dollár  értékben fektettek be mongol vállalkozásokba, és mindösszesen négy közös vállalat jött létre.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.