Meghosszabbítják a napkollektor-pályázatot

Május 15-ig újra meghosszabbítják a családi illetve kis társasházak számára napenergiás vízmelegítők telepítésére eredetileg tavaly kiírt pályázatot. A tavaly elkülönített keret még mindig nem fogyott el. A múlt héten az illetékes tárca még a határidő mostani lejártáról tájékoztatta lapunkat.

Az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszerben (ZBR) 2011. október elején meghirdetett, 2,97 milliárd forint keretösszegű „Megújuló energiahordozó felhasználását elősegítő, használati meleg víz előállítását és fűtésrásegítést szolgáló napkollektor-rendszer kiépítése alprogram” pályázat meghosszabbított beadási határideje 2012. május 15. - tette közzé az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A részvételi lehetőség kiterjesztését az utóbbi hetekben látványosan megélénkült pályázói érdeklődés indokolja.

A támogatható tevékenységek közé tartozik – az ingatlan építési technológiájától függetlenül – a napkollektorból és csatlakozó elemekből álló rendszer beszerzése és telepítése is. Pályázatot magánszemélyek és maximum 12 lakásos társasházak nyújthatnak be. A pályázati forrás a teljes beruházási érték 50 százalékát fedezheti, de lakásonként legfeljebb 800 ezer forint támogatás nyerhető el. A munkadíj nem lehet több a támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költség 30 százalékánál. A telepítendő napkollektor-rendszernek szervesen illeszkednie kell az épület meglévő gépészeti rendszeréhez, és egész évben működőképesnek kell lennie. Minden pályázati információ elérhető a pályázatkezelő ÉMI Nonprofit Kft. honlapján www.emi.hu/napkollektor vagy a http://zbr.kormany.hu/ oldalon.

A program közvetett hatásként helyi munkahelyeket teremt az építőiparban, általa megrendelésekhez jutnak az ágazat hazai kisvállalkozói. A pályázati támogatással megvalósuló fejlesztések hozzájárulnak Magyarország klímavédelem területén vállalt nemzetközi kötelezettségei teljesítéséhez is.

Az október elején meghirdetett, 2,97 milliárd forint keretösszegű „Megújuló energiahordozó felhasználását elősegítő, használati meleg víz előállítását és fűtésrásegítést szolgáló napkollektor-rendszer kiépítése alprogram” pályázat beadási határideje 2012. március 31. - írta még a múlt hét végén lapunknak az illetékes tárca. (A határidő eredetileg a tavalyi év vége volt, amit a mostani esethez hasonlóan a lejáratot megelőzően hosszabbítottak meg, akkor most március 31-ig.)

A konstrukcióra beadott pályázatok száma jelenleg 3 501 darab. Támogatási igényük 2,7 milliárd forint. A tervezett beruházások összesen 3 ezer 857 lakóegységet érintenek. Az elbírálás folyamatos: mostanáig 1 805 pályázatot fogadtak be - tette hozzá a tárca.

Szakértők szerint kimondható, hogy a nagy panelházakon kívüli lakások megújuló napenergiás felújítása iránt az eredetileg tervezettnél lanyhább az érdeklődés.

Ez épp ellentétes azzal, hogy a tavaly szintén nem paneles lakások számára kiírt általános energetikai felújítási pályázat kerete három nap alatt kifogyott. A 2011. augusztusában meghirdetett Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogramra nem iparosított technológiával készült lakóépületek tulajdonosai pályázhattak - közölte erről a tárca. Eddig összesen 422 darab pályázat részesült támogatásban 1,56 milliárd forint értékben. A megvalósuló beruházások 13 ezer 609 tonna szén-dioxid kibocsátásától óvják meg a környezetet, így hozzájárulnak a klímavédelmi célok teljesítéséhez és 52 ezer 625 gigajoule energiamegtakarításhoz is.

Ez ugyanakkor az elmúlt évtized energiafelújítási pályázatai tükrében nem meglepő. Túlnyomó többségükben ugyanis a keret illetve a feltételek megszabásával nem sikerült pontosan "belőni" az igényekhez. Az érdeklődők többnyire jóval az eredeti határidő előtt elkapkodták a pénzeket. Így a mostani eset - tehát amikor éppenséggel túl szigorúak a feltételek - a ritkábbak közé tartozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.