Újra halasztott Orbán-közeli erőművétel

A tegnapi, sokadszorra megismételt közgyűlésen sem került az ország második legnagyobb áramtermelője, a Dunamenti Erőmű kapuin belülre Orbán Viktor közeli ismerőse, a csődközeli helyzetű erőműre pályázó MET Csoport áttételes résztulajdonosa, Garancsi István.

Ismét elhalasztották a Dunamenti Erőmű közgyűlését. Az eseményen az előzetes információk szerint a francia GdF Suez arról döntött volna, hogy az ország második legnagyobb, jelenleg kissé rossz bőrben lévő erőművének többségi részvénycsomagját értékesíti a miniszterelnök köreihez közel álló MET-csoportnak.

Értesülésünk szerint a jelenleg áramot nem, csak hőt termelő erőmű megfelelő bevételek híján nem képes fizetni az új gázblokkjukra felvett több tízmilliárdos hitelt. Mivel a hitel visszafizetési határideje lejárt, decemberi közgyűlésükön a csődvédelem is felmerült. Januárban ismét bizalmat szavaztak a menedzsmentnek, de a MET-tel tovább zajlottak a tárgyalások. Felmerült vevőesélyesként a cég negyedét tulajdonló állami MVM is.

Az, hogy a háttérben parázs, egyelőre mégis eredménytelen munka folyik, bizonyítja, hogy a cégnél egyre-másra sorjáznak a közgyűlések. A mostani időpontjáról a múlt hét csütörtöki, szintén eredménytelen összejövetelen döntöttek. Ismereteink szerint a tegnap reggel kezdődött és - hosszú szünet után - éjjel befejeződött közgyűlésen a hitelező bankok egy hónapos újabb fizetési haladékot adtak. Ez idő alatt további közgyűlések várhatók. Elemzők szerint továbbra is a MET Csoport a vevőesélyes. Ám a bankoknak erős garanciákra van szükségük arra nézvést, hogy a MET a jövőben hoz bevételeket az erőműcégnek, mondjuk nagyon olcsó gáz biztosításával, avagy az MVM vagy rendszerirányító leányvállalata, a Mavir esetleg valamiféle garanciát nyújt arra, hogy leköt az erőműnél készenléti kapacitásokat. Avagy emellett a MET készfizető kezességet is vállal a hitelek visszafizetésére.

A MET Magyarország - amelynek 40 százalékát a Mol, fennmaradó részét pedig offshore-jellegű hálózatok birtokolják, a háttérben többek között Orbán Viktor jó ismerősével, Garancsi Istvánnal - néhány hete kusza gázpiaci botrányba keveredett. A MET olyan gázszerződést kötött a kivételes helyzetű állami MVM-mel, amely a gyanú szerint sokkal inkább a maga, mint az állam számára biztosított anyagi előnyöket. Ennek révén a MET akár ötvenmilliárdos nyereségre is szert tehetett, bár ezt a MET kemény hangú üzenetben cáfolta. Mindenesetre a mostani ügylet bizonyítja, hogy a piacon csupán néhány éve feltűnt MET ma már az ország második legnagyobb erőművének komoly vevőjelöljeként merül fel, még ha a tárgyalások vontatottan haladnak is.

A Dunamenti Erőmű keddi közgyűlésén megerősítették, hogy továbbra is bíznak az erőmű jövőjében és a vezetőség szakértelmében, akik képesek kezelni a mostani nehéz helyzetet - tájékoztatta lapunkat az ügy kapcsán Pánczél Andrea, a GdF Suez kommunikációs igazgatója. Jelenleg is folyamatban vannak tárgyalások, amelyek eredményeképpen biztosítható az erőmű fenntartható működése. Ez azért is fontos, mert a Dunamenti Erőmű kiemelkedő szerepet játszik Magyarország biztonságos és kiegyensúlyozott ellátásában - szögezte le.

Staár Beatrix, a MET Magyarország csoportszintű marketing- és kommunikációs igazgatója megkeresésünkre megköszönte lapunknak a MET csoport üzleti tárgyalásai iránti "rendszeres érdeklődését", illetve megköszönte annak megértését is, hogy folyamatban lévő tárgyalásaik, csakúgy, mint megkötött szerződéseik - az üzleti életben alkalmazott gyakorlatnak megfelelően - szigorú üzleti titoknak minősülnek. Így azok nem publikálásra szánt dokumentumok és információk - fogalmazott Staár Beatrix.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.