Újra csődvédelmet kért a Reader’s Digest

Csődvédelemért folyamodott a Reader’s Digest magazint kiadó amerikai RDA Holding, hogy rendezhesse sorait és megoldja a 91 éves múltra visszatekintő havilap és a többi kiadvány gondmentes finanszírozását. A magyar előfizetőket nem érinti az ügy.

A kiadó ezután szűkebb pátriájára és legtöbb bevételt hozó piacára, azaz Észak-Amerikára akar fókuszálni. A bírósághoz benyújtott dokumentáció szerint az RDA-nak félmilliárd dollárt meghaladó adóssága van, ezt szeretnék a csődvédelem ideje alatt százmilliósra csökkenteni. Első körben 465 millió dollárnyi lejárt tartozást váltanának kötvényre, ezt támogatja az egyik legnagyobb hitelezőjük, a Wells Fargo & Co. bank is.

A fogorvosi várók generációkon át elmaradhatatlan tartozéka, a Readers's Digest karcsúsít, átszervez, megújul - de nem adja fel
Copies of the Reader's Digest magazines are seen in Port Washington, New York, August 18, 2009. Reader's Digest Association Inc, whose namesake magazine has been a staple of dentists' offices for generations, said on Monday it planned to file for Chapter 11 bankruptcy for its U.S. businesses as part of a prearranged plan with lenders to cut debt by 75 percent. REUTERS/Shannon Stapleton (UNITED STATES MEDIA BUSINESS)

Az RDA-nak már van rutinja a válságkezelésben, hiszen 2009-ben, a gazdasági-pénzügyi krízis idején megcsappant hirdetési bevételekre hivatkozva már végigvitt egy csődeljárást. Most látszik, hogy akkor félsikerrel jártak. Csődvédelmet ezúttal azért kértek, hogy felgyorsíthassák a folyamatban lévő profiltisztítást, mert noha a jövőkép világos és biztató, a mérlegadatokon egyelőre nem tükröződik a kincstári optimizmus - ismerte el Robert Guth vezérigazgató, hozzátéve, hogy az RDA életerős márkákkal rendelkezik és átalakulása során egyre jobban mozog a digitális arénában.

Nem utolsósorban pedig az alapítók, DeWitt és Lila Wallace örökségét ápolni kell. A házaspár 1922-ben adta ki az első Reader's Digest magazint az Egyesült Államokban. A digitális média előretörése miatt az RDA-nak egyre nagyobb vesztesége keletkezett, noha a internetes megjelenésükre is sokat költöttek az utóbbi időben. A nyomtatott kiadványok visszaszorulását jelzi, hogy decemberben először haladta meg a világhálón értékesített RDA-kiadványok száma az újságosstandokon eladott példányszámot - írja a Bloomberg.

A vezérigazgató szerint jó úton haladnak a megújulási és költségcsökkentési folyamatban. Ennek részeként más kiadóvállalatoknak és befektetői csoportoknak kívánják értékesíteni nemzetközi érdekeltségeik licenceit, ebből meg nem határozott, de jelentős bevételt várnak. Tavaly 175 millió dollárért sikerült eladniuk az Allrecipes és Every Day with Rachel Ray című kiadványaikat a Meredith csoportnak, igaz, Guth véleménye szerint ez nem is tekinthető kiemelkedően magas árnak. Bőven maradt még eladó portéka, hiszen az RDA égisze alá 75 magazin tartozik, köztük a legértékesebb, a Reader’s Digest válogatás, amely 49 kiadásban jelenik meg, és világszerte 25 millió olvasója van.

A csődvédelem kizárólag az amerikai anyavállalatot érinti, az 1991-ben alapított magyar Reader's Digest Kiadó Kft. önálló jogi személyiség, noha tulajdonosa az RDA – tudtuk meg Szőnyi Annamáriától, a cég üzleti igazgatójától. A lap- és könyvkiadással foglalkozó magyar RD anyagi helyzete stabil, a mérlegadatok szerint az utóbbi években hatmilliárd forint közeli forgalmat bonyolított le. Ez 2012-ben minimálisan csökkent, igaz, a tavalyi év a médiában nem a növekedésről szólt. Az RD magazin a stabilan százezer körüli előfizetői számmal a legnagyobb havilapnak számít a hazai piacon. Szőnyi Annamária szerint a 2012 utolsó negyedéve és az évkezdet jól sikerült, ezért 2013-tól is jó eredményt várnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.