Újra tömeges felszámolások az építőiparban

Cégstatisztikai szempontból minden idők negyedik legrosszabb hónapját zárta februárban a magyar építőipar – jelezte az Opten céginformációs szolgáltató közleményében. Az ágazatban 608 cég szűnt meg egy rövid hónap alatt. „Az első két hónap megszűnési adatai alátámasztják azt a prognózisukat, hogy idén 6000-nél is több cég szűnhet meg az ágazatban" – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója. A cég szakemberei előrejelzésüket arra alapozzák, hogy a 2012-es nagy felszámolási hullámban indult eljárások idén nagy számban zárulnak le a cégek megszűnésével, és ennek az évnek a statisztikáját rontják a tavaly rekordszámban indított kényszertörlési eljárások is.

Némiképp meglepő és semmiképpen sem örvendetes a tény, hogy immár negyedik hónapja újra emelkedik a frissen indított felszámolások száma az ágazatban. 2013 második felében havonta átlagosan 204 felszámolást tettek közzé a cégbíróságok, idén az első két hónapban viszont már átlagosan 290-et – hívja fel a figyelmet Tóth Tamás. Szerinte a jelenség mögött az áll, hogy a passzív vállalkozások az építőipar lassú beindulása ellenére sem tudnak visszakerülni a vérkeringésbe, a tömeges kényszertörlési eljárások pedig nagy arányban fordulnak át felszámolási eljárásba.

Februárban 395 kényszertörlést tettek közzé a cégbíróságok, szemben az egy évvel korábbi mindössze 29 darabbal. – A magas kényszertörlési és felszámolási számok mellett elenyésző a végelszámolások mennyisége, ami azt jelzi, hogy továbbra is rendkívül sok a behajthatatlan követelés, és alacsony az üzleti etika fejlettségi szintje az ágazatban – mondja az Opten igazgatója.

 

Februárban 361 új céget alapítottak az ágazatban. Ez lényegében megegyezik a januári értékkel, de némileg magasabb a tavalyi második félév jellemző havi értékeinél. – Elképzelhetőnek tartjuk, hogy a mélypontjáról kimozduló építőipar a korábbinál több vállalkozót késztet cégalapításra. Ugyanakkor a frissen alapított cégek közel 80 százalékban köthetőek cím- vagy magánszemély-kapcsolaton keresztül korábbi cégekhez, ami a magas megszűnési arányok figyelembevételével azt jelzi, hogy a vállalkozók egy része nem vállalja korábbi cégeiben hátrahagyott kötelezettségeit, inkább »tiszta lappal« próbál a piacon érvényesülni. Ez sajnos azt jelenti, hogy a szigorodó jogszabályok sem tudtak igazi áttörést elérni a hazai építőiparra jellemző irreálisan magas cégfluktuációban – mondja az Opten igazgatója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.