Pozitív fordulat az MFB-nél

Az utóbbi időszak veszteséges működésével szemben a 2013-as évet nyereséggel zárta az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt.

 Az adózás előtti eredmény 5,4 milliárd (szemben az egy évvel korábbi 17,1 milliárdos veszteséggel), az adózott profit hárommilliárd forint lett – ismertette a tavalyi számokat Nagy Csaba vezérigazgató.

Üzemi szinten az MFB korábban is nyereséges volt, negatívba a rossz, nem teljesítő hitelek után képzett céltartalék, a követelések leírása fordította a mérleget. Az eredmény javulása is erre vezethető vissza: a 2012-es 25,8 milliárddal szemben tavaly már csak 7,1 milliárd forinttal rontotta a mutatókat a korábban kihelyezett, problémás kölcsönök utáni céltartalék és leírás.

A bank hitelportfóliója 21 százalékkal csökkent tavaly, az egyedi tételek nélkül azonban a zsugorodás mértéke csak két százalék lett volna. Az MFB az év során 165 milliárd forint rendkívüli törlesztést kapott vissza. Ebből a legnagyobb tételt az önkormányzati hitelek állami konszolidálása jelentette - az MFB esetében ez 84 milliárd forintot érintett.

A problémás hitelek aránya ugyan az egy évvel korábbi 13-ról 16 százalékra emelkedett tavaly, ám ez csak a hitelállomány említett csökkenése miatt alakult így. A rossz hitelek összege a 2012-es 121 milliárdról 2013 végére 105 milliárd forintra csökkent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.