Újra különadóval sarcolnák az üzlethálózatokat

Bár Brüsszel korábban egyértelműen nemet mondott a többkulcsos ágazati adók ötletére, ha a lengyelek terve nem bukik el, Magyarország is hasonló terhet róhat ki az itteni áruházláncokra.

Újra többsávos, kiskereskedelmi különadót vezetne be a magyar kormány, ha az Európai Unió ­rábólint a lengyelek nemrég bejelentett hasonló tervére – mondta Szatmáry Kristóf kereskedelempolitikáért felelős miniszteri ­biztos a Magyar Időknek. A lengyel választásokon győztes Jog és Igazságosság Pártja már a kampány során nyilvánvalóvá tette: hatalomra jutása esetén különadókkal sújtja a bankokat és a hipermarketeket. A lengyel sajtóban a napokban megszellőztetett tervek szerint a kisebb cégek mentesülnének az adó alól, míg a havi 300 millió zlotynál ­nagyobb árbevételűeknek a forgalom 1,9 százalékának megfelelő összeget kellene megfizet­niük. A bevezetéshez azonban szükség van az unió beleegyezésére is.

Ismét megadóztathatják a multikat
Ismét megadóztathatják a multikat
Koncz György / Népszabadság

Brüsszel egyszer már egyértelműen diszkriminatívnak nyilvánította a sávos adókivetést. A közösség nem tűri a tagállami vállalkozásokat hátrányba hozó és a hazai cégeket támogató szabályozást – hívta fel figyelmünket az üggyel kapcsolatban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Tavaly nyáron például az Európai Bizottság megtiltotta a magyarországi élelmiszerlánc-felügyeleti díj alkalmazását, ami alól a félmilliárd forint forgalom alatti cégeket mentesítették, a 300 milliárd forint feletti bevételi sávban viszont már hatszázalékos rátát írtak elő. Azaz a hazai láncok – a CBA, a Coop – alig fizettek volna, a multik viszont annál többet.

Az Orbán-kormány bíróságon támadta meg a bizottság döntését, a színfalak mögött azonban – mint azt egy lapunk birtokába került igazságügy-miniszteri levél is tanúsítja – győzködte az uniós hivatalnokokat, hogy járuljanak hozzá egy két- vagy háromszázalékos adókulcs bevezetéséhez. Utóbbi verzió igencsak emlékeztetne a lengyelek most bejelentett terveire. Információink szerint azonban a lobbit nem koronázta siker.

A mostani, Szatmáry-féle bejelentés is inkább afféle teszt: a kormány Brüsszel reakciójára kíváncsi akkor, ha Lengyelország és ­Magyarország együtt lép fel sávos különadó-ötlete mellett – vélekednek az ügyet ismerő forrásaink. A lapunk által megkérdezett szereplők kormányzati előterjesztésről nem tudnak – igaz, nem ez lenne az első eset, hogy a sajtóból értesülnek az ágazat működését alapvetően befolyásoló jogszabály tervéről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.