Újra kellene gondolni a Jeremie-programok egyes pontjait

Ahhoz, hogy a hazai gazdasági életben a kockázatitőke-források a jelenleginél nagyobb hatást gyakoroljanak, jó lenne újragondolni az ilyen, európai uniós forrásokat koordináló Jeremie-alapok működését – mondta Zsembery Levente, a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) elnöke az erről tartott háttérbeszélgetésen.

Zsembery arra figyelmeztetett: az év végén lejár a Jeremie-alapok forráskihelyezési határideje – függetlenül attól, hogy az alap mikor indult.

Zsembery Levente a Nol.hu kérdésére elmondta: biztosak abba, hogy lesznek újra EU-s források a piacon, hogy mikor, azt viszont egyelőre nem tudják. Némi csúszást tapasztalnak. Úgy vélte, onnan kezdve, hogy az EU-s források felhasználásának pályázatát kiírják, körülbelül 8-9 hónap, míg a pénzek megjelennek a piacon. Becslése szerint viszont a jövő év első felében a hazai kockázatitőke-piacon uniós forrás nem nagyon lesz.

Mivel a szabályozás keretrendszere megvan, ennek érdekében készítettek egy javaslatcsomagot, amely módosításokat tartalmazna a jelenlegi állapotokhoz képest. Ezt például az elmúlt hetekben a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, a Magyar Nemzeti Bankhoz vagy a Miniszterelnöki Hivatalhoz is eljuttatták – mondta Budai Judit, a HVCA jogi bizottságának tagja. Szavai szerint már voltak visszajelzések, hogy „kezdjenek beszélgetéseket a kérdésről”.

Az elnök szerint erre szükség is lenne, hiszen a 2009-ben elindul programok – magyarázta – fontos hatást gyakoroltak a honi gazdaságban, hiszen a brüsszeli pénzeket elnyerő 28 alapkezelő az elmúlt év végéig összesen mintegy 75 milliárd forintot helyezett ki.

Az elnök a változtatások egyik fontos pontjaként említette, hogy a forrásokat gyűjtő alapok forráskihelyezésekor az EU-s és a magánbefektetői pénzek arányán érdemes lenne változtatni. Az EU-s források súlyát ma 70 százalékban maximalizálják egy befektetés esetében. A szervezet elnöke viszont úgy véli: ahhoz, hogy magánbefektetőket jobban és könnyebben be lehessen csábítani a piacra, s egy-egy projektbe, ahhoz ezt a 70 százalékos arányt meg kellene emelni. Ez biztonságot s bizalmat jelentene a magánbefektetők számára, különösen a fiatal, induló cégek esetében.

A változtatásra érdemes területek között említette Zsembery a földrajzi korlátozások újragondolását. Ma például több olyan vállalkozás is van, amely ott székel, ahová nem helyezhető ki ilyen tőke. 28 alapból például 27 olyan forrást kapott, amely Budapestre és a közép-magyarországi régióra nem „lát rá”. Ez problémás pont, hiszen a tőkét kapott cégek jelentős része ezért más régiókban alakította ki székhelyét, ami számos nehézséget jelent. Ezért ezt a kérdést kiemelt jelentőséggel kellene kezelni, akár az EU-s források átcsoportosításával, akár azok egy részének költségvetési forrásokkal való kiváltásával.

Ahogy az is problémás pont, hogy legfeljebb 5 éves cégbe lehet a forrást elhelyezni. Célszerűbb lenne, ha nem a cégek alapításának időpontja, hanem az elért üzemméret vagy az árbevétel nagysága szabná meg a finanszírozható társaságok körét.

Kívánatos lenne a következő programok indulásakor, hogy a kihelyezési idő se egyszerre érjen véget, mint most, amikor minden kihelyezési időszak ez év decemberében lejár. (Hiába indult időben eltolva a Jeremie 1, 2, vagy 3 program is, tőkekihelyezést ez év vége után nem hajthat végre.) Így kívánatos lenne egy hosszú távú naptár létrehozása, amelyben látszana, melyik évben milyen lehetőségek és meddig tartanának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.