Kipakolt egy újabb volt NAV-os

Egy volt adóhatósági vezető is megerősíteni látszik a volt adóellenőr állításait. A problémák gyökere a kiemelt ügyekkel foglalkozó igazgatóság megszüntetése lehet.

A Kiemelt Ügyek Adóigazgatóságának 2013-as megszüntetése gyengítette meg annyira az adóhivatalt, hogy az szinte képtelen legyen hatékonyan fellépni az áfacsalási hálózatok ellen – állítja az átlátszo.hu újabb, egykor az adóhatóságnál dolgozó informátora. Az informátor egy levelet is átadott a portálnak, amelyet ő maga írt az ügyben illetékes államtitkárnak.

Ebben nemcsak arra panaszkodik, hogy számos ügyben nem hallgatják meg a munkatársakat és vezetési problémák vannak (ez belső munkaügyi konfliktusra is utal), de előadja, hogy az igazgatóság megszüntetése súlyos "szakmai, nemzetgazdasági, illetve nemzetbiztonsági" problémát is érint. Szerinte ugyanis a megszüntetett adóigazgatóság feladata épp a lánccsalások felderítése volt, az elitcsapat tudott hatékonyan fellépni a maffiaszerű szervezet ellen.

Horváth András egykori NAV-ellenőr azzal vádolta a hivatalt, és külön a Kiemelt Adózók Adóigazgatóságát, hogy náluk valahogy megállnak az áfacsalások felderítései. Ez a multinacionális kereskedelmi cégekkel is foglalkozó igazgatóság, ahol az ellenőr állítása szerint kompeteciahiány és a feladatok rossz értelmezése miatt nem állítják meg a csalásokat.

A mostani névtelenséget kérő informátor is ugyanazt állítja, mint Horváth András: a nem hatékony ellenőrzések szervezeti problémákra vezethetők vissza, és ezek milliárdos károkat okoznak az országnak. Az adóhivatali dolgozók ráadásul minderről már jóval korábban értesítették is az illetékeseket, ám az ügyben lépés azóta sem történt. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.