Újabb vádemelés a volt MVM-vezér ellen

Újabb ügyben emelt vádat bűnszervezetben elkövetett sikkasztás és hűtlen kezelés miatt Kocsis István, a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. volt vezérigazgatója ellen a Fővárosi Főügyészség.

Az M1 Híradóban elhangzottak szerint Kocsis Istvánt egy horvátországi szállodabérlés és egy ciprusi offshore céggel kötött vagyonkezelői szerződés miatt állítják bíróság elé. Az ügyészség szerint a két ügylet több mint kétmilliárd forint kárt okozott az MVM-nek.

A híradás szerint három és fél millió euróért (egymilliárd forint) bérelt ki egy horvátországi szállodát 2007 októberében az MVM egyik leányvállalata. A huszonöt évre kötött bérleti szerződést néhány hónap múlva közös megegyezéssel felbontották. Az előre átutalt bérleti díjat azonban a tulajdonos, egy brit bejegyzésű, offshore hátterű cég nem fizette vissza. Egy ciprusi, szintén offshore céggel biztosíték nélkül kötött vagyonkezelői szerződés pedig másfél milliárd forint kárt okozott az MVM-nek.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Híradónak úgy nyilatkozott, hogy az ügyben az MVM volt vezérigazgatójával és három társával szemben bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés és sikkasztás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat. A Híradóban azt mondták, hogy a vádlottak között van Kocsis István egykori tanácsadója, a Horn-kormánynak titkosszolgálati lehallgatóberendezéseket szállító Szász András vállalkozó, valamint az MVM horvátországi leányvállalatának volt igazgatója is. Bíróság elé kell állnia Kocsis István feleségének is, akit pénzmosással és orgazdasággal vádolnak - tették hozzá.

Felidézték, hogy Kocsis István és hat társa ellen már folyik egy eljárás a Kaposvári Törvényszéken. A vád szerint 2006 és 2008 között indokolatlan szerződésekkel és felesleges befektetésekkel több mint 15 milliárd forint kárt okoztak az MVM-nek.

Kemenes Csaba az MVM ügyvédje a Híradónak korábban azt mondta, a büntetőeljárás az MVM belső vizsgálata, majd feljelentése alapján indult. A nyomozásban az MVM ezen túlmenően is mindenben együttműködött a hatóságokkal és a továbbiakban is így fog eljárni- tette hozzá.

Kocsis István ellen a rendőrség is folytat büntetőeljárást a BKV vezérigazgatójaként aláírt egyes megbízási szerződések miatt. Abban az eljárásban is hűtlen kezeléssel gyanúsítják.

A Híradó kereste Kocsis Istvánt, de nem sikerült elérnie, ügyvédje pedig azt mondta, nyilatkozatra nincs felhatalmazása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.