Újabb uniós milliárdok a 'fideszes haveroknak'?

Mindössze tíznapos felkészülési időt biztosít a 12 milliárdos keretű, uniós forrású Jeremie III tőkebefektetési pályázatra a kormány azoknak, akik csak a tegnapi kiíráskor értesültek a lehetőségről. A tavaly kihirdetett Jeremie II-n a kormányhoz közel állónak tartott üzleti körök taroltak.

Megjelent a 12 milliárd forint forrású Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok Közös Növekedési Alap Alprogramja - közli a Hvg.hu.

A Jeremie III-nak is nevezett pályázat célja a kiírás szerint a növekedési életszakaszban lévő, Magyarország területén, nem a közép-magyarországi régióban székhellyel, illetve Magyarország kivételével az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarország területén, nem a közép-magyarországi régióban fiókteleppel rendelkező mikro- és kisvállalkozások tőkehelyzetének javítása.

A támogatás forrása 70 százalékban az EU, amihez a pályázónak kell saját forrásból 30 százalékot hozzátennie.

A tegnap megjelent pályázat beadására tíz napot adott a kormányzat, a határidő április 19.

A lap számításai szerint a lehetőségről most értesülők nagy eséllyel nem tudják már beszerezni az induláshoz szükséges összes papírt.

A Jeremie III-at megelőző Jeremie II kapcsán korábban napvilágot látott, hogy az elnyert milliárdokat a pénzt tovább befektető magyarországi kockázati tőkealapok kaphatják meg.

A szintén uniós forrású, 30 milliárdos keretű Jeremie II pályázaton a tavaly év végi tudósítások szerint kiemelkedő, összesen mintegy 12 milliárd forintot nyertek el a Fidesz hátországához közel állónak mondott, jelenleg az Államadósság-kezelőt irányító Töröcskei Istvánhoz köthető kockázati tőkealapok.

Néhány nappal később – sikertelenül – az ellenzéki LMP az eredményhirdetés visszavonására szólította fel a kormányzatot, mondván: a Jeremie II nyertesei alapján számukra úgy tűnik, "megint mindent a fideszes haverok visznek".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.