Újabb uniós forrás nyílt meg

A héten a Bizottság feloldotta a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) kifizetéseit, a héten 94 milliárd forint érkezik Magyarországra.

Az Európai Bizottság feloldotta a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) felfüggesztését, és újraindult a Brüsszelbe benyújtott számlák kifizetése – írja a Napi.hu –, így a héten 94 milliárd forint érkezett, közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

A Bizottság korábban pályázati szabálytalanságok miatt zárolta a TÁMOP számláit. A forrás befagyasztása nem érintette azokat a TÁMOP-os projekteket, amelyek számlát nyújtottak be az intézményrendszerhez. A kedvezményezetteknek ugyanúgy kifizette az intézményrendszer számláik ellenértékét, ahogy a felfüggesztés előtt. Az NFÜ közleménye megjegyzi: a felfüggesztés mindössze a Magyarország és az Európai Bizottság közötti elszámolást érintette, ebből a kedvezményezettek nem érzékeltek semmit.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető államtitkár október elején ült le Andor László uniós biztossal tárgyalni arról, hogyan lehetne újraindítani az uniós támogatást.

Az NFÜ szerint a Bizottság vizsgálata arra jutott, hogy nem voltak rendszerszintű hibák, hanem egyedi problémák mutatkoztak a kiválasztási eljárások során. Az NFÜ közleményéből az is kiderül, hogy a bizottság minden ponton elfogadta Magyarország álláspontját. A teljes TÁMOP pénzügyi korrekció a támogatási időszak végére legfeljebb 3,2 milliárd forint körüli összeget tehet ki. A feloldáshoz szükséges 23 millió forint visszafizetése a bizottság felé megtörtént, és ezzel lehetővé vált a mintegy 94 milliárd forint kifizetése Magyarország részére. A 3,2 milliárd forintot újra fel lehet használni, új támogatásra jogosult projektekhez.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.