Újra gázstoppal fenyeget a Gazprom

Leállhat a gázszállítás Ukrajnába, ha nem születik megállapodás az év végéig az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz között. Az orosz gázipari monopóliumnak nem csak a jövő évi beszállítói árról kell megállapodnia, hanem arról a 2,4 milliárd dolláros ukrán tartozásról is, amelynek mértékét és eredetét is vitatja a kijevi kormány - ahogyan korábban is.

- Ukrajnának vagy önként, vagy kényszerítve, de a megállapodásnak megfelelően le kell rónia a tartozását - jelentette ki a múlt héten Dmitrij Medvegyev. Az orosz kormányfő szavai a gázszállítás leállításának lehetőségét vetítik előre - hasonlóra három éve volt példa, ami az európai, köztük a Magyarországra irányuló orosz gázexport ideiglenes csökkenéséhez vezetett -, bár Kijev szerint szó sincs 2,4 milliárd dolláros tartozásról.

A Naftogaz 1,3 milliárdról tud, amellyel ráadásul nem a Gazpromnak, hanem a felerészben az orosz gázipari óriás, felerészt homályos hátterű ukrán üzleti körök által birtokolt RosUkrEnergónak tartozik. (A 2,4 milliárdba a Gazprom vélhetően beszámolta a folyó szállítások utáni, még nem lejárt tartozásokat is.) A felek, ahogy korábban most is nyugtatni igyekeznek az Európai kedélyeket. Gazprom gázipari vállalat vezérigazgatója, Alekszej Miller a német Handelsblattnak az ilyenkor kötelező mondatokat mondta. "A legújabb ukrán-orosz gázvita ellenére a Gazprom szavatolja, hogy Európában nem kell a szállítások elmaradására számítani. Efféle aggodalmak fölöslegesek, ezt nyomatékosan hangsúlyozom" - mondta.

Az ukrán tartozás rendezése előfeltétele a jövő évi gázszállításról szóló megállapodásnak is, amellyel kapcsolatban a Gazprom elnöke, Alekszej Miller kijelentette, nem kizárt a 400 dolláros ár sem 1000 köbméterenként. (Az EU átlagosan 500 dollárért kap idén földgázt a Gazprom cégein keresztül.) Az összeg azonban a kőolaj világpiaci árának csökkenése fényében nehezen elképzelhető, különösen azután, hogy az ukrán kormányfő, Julia Timosenko ősszel memorandumot írt alá orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal a "piaci ár fokozatos eléréséről".

Míg a Timosenko vezette kormány vitatja, addig a miniszterelnökkel külön harcot vívó ukrán elnök azonnal elismerte a 2,4 milliárd dolláros tartozást, követelve Timosenkótól, hogy szerdáig rendezze azt. Viktor Juscsenko - aki egyelőre sikertelenül kezdeményezett rendkívüli parlamenti választásokat a vele egykor szövetséges kormányfő eltávolítására - az ukrán kormányt okolta az adósság felhalmozódásával. Medvegyev szavaira reagálva kijelentette: támogatja a tiszta piaci viszonyok megteremtését, ez azonban a gázárakon túl kell, hogy érintse az Ukrajnán áthaladó gáz tranzitdíját és a Krím félszigeti Szevasztopolnál állomásozó orosz fekete-tengeri flotta ingatlanjainak bérleti díját is. (Igaz, utóbbira 2017-ig érvényes megállapodása van Moszkvának, ennek módosítására nincs esély.) A tranzitdíj megkétszerezése azonban nem kizárt, ami jövőre 4 milliárd dolláros bevételt jelenthet Ukrajnának. Ez azonban elmarad az idén - 160 dolláros egységárral számolva - 9, jövőre akár 22 milliárd dollárt elérő, 55 milliárd köbméteres gázimport összegétől, így Kijev alkupozíciója korlátozott.

Ráadásul a kedélyeket a sztálini terror időszakának kijevi megítélése is borzolja Moszkvában. A hétvégén a nagy éhség 75. évfordulójáról emlékeztek meg Ukrajnában. Juscsenko szavai szerint az "államilag mesterségesen előidézett gabonahiány" az "önállóságra törekvő ukrán parasztság megsemmisítésére" irányult. A Kreml visszautasítja az etnikai alapú megközelítést, arra hivatkozva, hogy az éhínség dél-orosz, észak-kaukázusi és kazah térségekben is milliók halálát okozta.

Medvegyev nem is fogadta el a kijevi meghívást a közös megemlékezésre. Igaz, Oroszország semmilyen formában nem kíván megemlékezni az éhínség áldozatairól. Sőt, az elmúlt években megindult a sztálini korszak újraértékelése is, amely szerint Sztálin döntései hatékonyak és az adott történelmi körülmények között ésszerűek voltak

 

Bojarka, 2008. február 12.
A Kijev melletti bojarkai gázátadó állomás egy részlete 2008. február 12-én. Ezen a napon megállapodás született az orosz és az ukrán elnök moszkvai találkozóján a két ország gázvitájában, amely miatt a Gazprom orosz állam
Bojarka, 2008. február 12. A Kijev melletti bojarkai gázátadó állomás egy részlete 2008. február 12-én. Ezen a napon megállapodás született az orosz és az ukrán elnök moszkvai találkozóján a két ország gázvitájában, amely miatt a Gazprom orosz állam
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.