Újabb tömeges elbocsátás az RBS-nél

Kicsapta a biztosítékot a szakszervezetetknél a Royal Bank of Scotland (RBS) által bejelentett újabb, ezúttal 9 ezres elbocsátás. Az állami mentőövvel felszínen tartott óriásbank két év alatt hajtja végre a leépítéseket a világ minden táján működő érdekeltségeinél. Minden második állást Nagy-Britanniában számolják fel.

Múlt novemberben váltotta Stephen Hester az RBS sírásójának tartott Fred Goodwint a vezérigazgatói székben, azóta 14400 dolgozó elbocsátását jelentették be a 170 ezer főt - közülük 106 ezret Nagy-Britanniában - foglalkoztató bankcsoportnál. A végső szám egyébként 20 ezres lesz - vetítik előre a cégnél.

A cél, hogy évi 2,5 milliárd fontot takarítsanak meg, azaz a kiadásokat 14 százalékkal csökkentsék, s mielőbb vissza tudják adni a többség, jelenleg 70,3 százalékban tulajdonos államnak a 20 milliárd fontos támogatást, és ismét saját lábukra állhassanak. Kétségtelen, ez áldozatokkal jár - ismerte el Stephen Hester.

A munkaadókat tömörítő CBI szerint a következő hat hónapban 30 ezer főt bocsájtanak el a pénzügyi szféra vállalataitól - írja a The Daily Telepgraph. Rob MacGregor, a Unite szakszervezet részéről lesújtónak nevezte a hírt. Különösen azt fájlalta, hogy azokat a hivatalnokokat küldik el az „alsó szintekről", akik az égvilágon semmit sem tehetnek arról, hogy kezeiket mosó főnökeik milyen praktikákkal küldték padlóra a bankóriást.

A menedzsment hibáinak most ők isszák meg a levét, miközben az ügyfelek pénzével felelőtlenül Monopoly-t játszó bankárok vaskos lelépési díjjal távozhattak. A szakszervezeti vezető neve említése nélkül utalt Fred Goodwinre, aki - a népharag dacára - egyelőre makacsul ragaszkodik 700 ezer fontos éves nyugdíjához. Mint ismert, irányításával az RBS a brit vállalattörténet legnagyobb, 24 milliárd fontos veszteségét könyvelhette el tavaly.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.