Újabb tőkeinjekciót kap a K & H anyabankja

Kétmilliárd eurós állami segítségért folyamodott a belga KBC bank, s a pénzt Andre Bergen vezérigazgató szerint jó eséllyel meg is kapják. Ennek köszönhetően a K & H anyabankjának stabilizálódott a pénzügyi helyzete, amit a piac azonnali 40 százalékos részvényárfolyam-emelkedéssel honorált.

Igaz, a kurzus még így sem tudta magát visszaverekedni a hét eleji szintre, azaz hétfő óta a bank piaci értéke egyharmadával csökkent. Bergen hangsúlyozta, hogy a bank pénzügyi helyzetének rendeződését egyrészt az állami segítség, másrészt a kétes kintlevőségeitől való megszabadulás eredményezte. 2008 utolsó negyedévében 2,6 milliárd euró értékben írtak le követeléseket, s ezzel a veszteségzónába rántva a pénzintézetet.

A hitelportfolióból 1,7 milliárd euró követelést nulláztak le, a tőkebefektetéseken 700 milliós mínusz keletkezett, s ehhez adódott még az izlandi bankcsődök miatt besült 200 millió euró, így jött ki a 2,6 milliárdos leírás. A KBC teljes 2008-as vesztesége így 2,5 milliárd euró lett az előzetes adatok szerint - írja a MarketWatch. A KBC a mostani 2 milliárd eurónyi friss állami tőke inkasszálása előtt már kapott pénzt a belga kormánytól, méghozzá 3,5 milliárd eurót, az év végi első bankmentő idején.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.