Újabb tőkeinjekciót hajthat végre Írország

Újabb, 3,7 milliárd eurós tőkeinjekciót hajthat végre az ír állam az Allied Irish Bankben (AIB) annak érdekében, hogy a pénzintézet teljesíteni tudja az év végi tőketartalék-követelményeket - jelentette be csütörtökön Brian Lenihan, Írország pénzügyminisztere.

Az Allied Irish 2009-ben már részesült 3,5 milliárd eurós állami segélyben, a mostani támogatást azért kapja, hogy meg tudjon felelni a 8 százalékos magtőketartalék (Core Tier 1) céljának. Február végéig további 6,1 milliárd eurót kaphat annak érdekében, hogy a pénzügyi hatóságok 12 százalékos magtőketartalék-követelményének is meg tudjon felelni. A tranzakciókat követően az állami tulajdonhányad 92,8 százalékra nőhet a bankban a jelenlegi 18,6 százalékról.

"Ez a tőke elengedhetetlen ahhoz, hogy az AIB betöltse szerepét az ír gazdaság támogatásában" - közölte a pénzügyminiszter.
A bank papírjaival kora délután 20 százalékkal alacsonyabb árfolyamon, 0,32 eurón kereskedtek az ír értéktőzsdén. Az AIB részvények árfolyama 4 évvel ezelőtt érte el történelmi csúcsát. Akkor 22,55 eurót ért egy AIB részvény.

Az ír elnök, Mary McAleese ezen a héten írta alá a 2010-es, úgynevezett hitelintézetek stabilitási törvényét, amely az ország bankszektor-reformjának irányvonalait is tartalmazza. Az Európai Bizottság is december végén járult hozzá az AIB feltőkésítéséhez: a kormány az ír nemzeti nyugdíjalapból finanszírozhatja az ügyletet. Az AIB a nyugdíjalapnak több mint 675 millió elsődleges részvényt és 10,5 milliárd átváltható, ám szavazati jogot nem biztosító részvényt bocsát ki 0,32 eurós névértéken. Ezen felül 52,5 millió eurót fizet különböző - a 2009. évi tőkésítéshez kapcsolódó - garanciajegyek visszavonásáért.

Az eurócsoport november 28-án fogadta el azt a 85 milliárd eurós uniós mentőcsomagot, amelyből 35 milliárd euró szolgálja a válságos helyzetbe jutott ír bankszektor megsegítését. Ebből 10 milliárdot azonnali feltőkésítésre fordítanak, 25 milliárd pedig pénzügyi hátteret nyújt a további banki hitelromlás elkerüléséhez. Írország a maga részéről 17,5 milliárd eurót fordít - készpénzben, illetve a nyugdíjalapok mozgósítása révén - bankrendszerének megmentésére.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.