Újabb többezres leépítés az Ericssonnál

Ötezer fős leépítést hajt végre az Ericsson a folyamatban lévő 1,2 milliárd dolláros költségtakarékossági programjának részeként. A magyar leányvállalatnál remélik, hogy a "fűnyíró" elakad a határon, s nálunk maradhat a 600 fős kutatói létszám.

A világ legnagyobb mobil távközlésiberendezés-gyártója a leépítések bejelentésével egyidejűleg az elemzői várakozásokat felülmúló negyedik negyedéves nyereségről adott hírt. A svéd cég forgalma 8 milliárd dollárt tett ki, 23 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbit. Az elemzők 6,8 milliárd dollárra számítottak. Az egy részvényre eső 14 dollárcentes nyereségnél az elemzők bő tíz százalékkal kevesebbet vártak.

Az Ericsson budapesti szolgáltató központja
Az Ericsson budapesti szolgáltató központja

Az Ericsson jó teljesítményt nyújtott 2008-ban, eladásai globálisan 11 százalékkal növekedtek, főként a szolgáltatásaik hoztak sokat a konyhára - jellemezte az évet közleményében Carl-Henric Svanberg vezérigazgató, A cég tiszta nyeresége a negyedik negyedévben 432 millió dollár volt, 32 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az egész éves profit 1,36 milliárd dollár volt, feleakkora, mint 2007-ben. Svanberg ugyanakkor nem hallgatta el azt sem, hogy a cégtől - 4,2 milliárd dolláros készpénzállományának köszönhetően - távol álnak a finanszírozási gondok.

Éppen ezért meghökkentő, hogy a 2009-ben a minden bizonnyal romló gazdasági körülményekre hivatkozva ötezer munkatársától válik meg a távközlési cég, közülük ezren Svédországban dolgoznak. Pontosabban első körben a külsős tanácsadókat építik le, s megszabadulnak a szerződéses dolgozóiktól, majd a kutatás-fejlesztési részlegek konszolidációját követi egy másik elbocsátási hullám. Ezzel egyidejűleg megnyirbálják a kutatásokra szánt idei büdzsét is. A Financial Times emlékeztet arra, hogy tavaly már volt egy négyezres leépítés a cégnél.

Érdekesség, hogy az óriáscégek rendre kutatóik elküldésével, az innováció visszafogásával próbálnak reagálni a válságra. A rövidlátó vállalati felfogást különösen az hitelteleníti el, hogy mind az Ericssonnak, mind a 800 kutatóját lapátra tevő világelső gyógyszergyártónak, a Pfizernek a nehéz napok közepette is bőven van mit a tejbe aprítania. A Pfizer például a rákkutatásban és az Alzheimer-kór elleni gyógyszerek kifejlesztésében dolgozó szakembereit vélte feleslegesnek.

Az Ericsson magyar leányvállalatánál 1100-an dolgoznak, közülük nagyjából 600-an a kutatás-fejlesztés területén. Jakab Roland marketingigazgató érdeklődésünkre elmondta, hogy egyelőre nem kaptak információt a stockholmi központból arról, mi a szándékuk az itteni kutatóbázissal. Bíznak abban, hogy létszámcsökkentés nem értinti majd az itt dolgozókat, s ezt részben arra alapozzák, hogy tavaly februárban az elsők között dolgozták ki és kezdték meg saját költségcsökkentő programjukat, s ez meg is hozta az eredményét. A konkrétumok azonban csak február végén lesznek nyilvánosak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.