Újabb támogatás panelfelújításra

A kormány 2011 után újabb, ezúttal 4,56 milliárd forintos forrást biztosít a Panel II. épületfelújítási pályázat még az előző kormány által befogadott és azóta is pénzükre váró jelentkezőinek. A tárca ígérete szerint így a beragadt pályázók mintegy fele juthat pénzhez.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) újabb 4,56 milliárd forintot biztosít azoknak, akik már indultak a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) három éve lezárt Panel II. pályázatán, de még mindig nem jutottak támogatási forráshoz - deríthető ki a szaktárca vonatkozó közleménye nyomán.

A többletforrásból a korábban benyújtott, de miniszteri döntéssel még nem rendelkező pályázatok kaphatnak hozzájárulást panellakások felújításához, energetikai korszerűsítéséhez.

A szaktárca és az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. szakemberei most térítésmentesen átvizsgálják a szóban forgó pályázatokat, és ha azt a legkisebb anyagi terhelés mellett elérendő legnagyobb energiamegtakarítás érdekében szükségesnek látják, javaslatot tesznek a műszaki és költségvetési módosításokra.

A „ZBR Panel II.” pályázati konstrukcióban 352 pályázat rendelkezik miniszteri döntéssel. A mostanáig megítélt összesen 16,7 milliárd forint állami támogatás több mint 30 ezer lakás felújítását teszi lehetővé, és mintegy 50,1 milliárd forintnyi megrendelést biztosít a hazai építőiparnak - írják. A felújítások közel 197 millió KWh/év energia-megtakarítást eredményeznek, és 45 tonna/év feletti mennyiséggel mérséklik a hazai szén-dioxid-kibocsátást. A mostani támogatás forrás az ország tavalyi szén-dioxid-kvótaértékesítési bevétele.

A közlemény kapcsán megjegyzendő, az utolsó paneltámogatási hullám 2011 végén volt. A tavalyi évben a még az előző kormány idején - anyagi fedezet nélkül - befogadott pályázatok nem jutottak további forrásokhoz.

A Panel II. alprogramon belül összesen 650 lakóközösség pályázatát fogadták be – derül ki egy 2011. márciusi híradásból. Ebből az is kiszámítható, hogy még körülbelül háromszáz ház – több tízezer lakás – várhat elbírálásra. A tárcánál számításunkhoz hozzáfűzték, hogy a várakozók forrásigénye mintegy kilencmilliárd forint. Noha a most rendelkezésre bocsátott összeg ennek a felére rúg, ebből tájékoztatásuk szerint nem feltétlenül következik, hogy a pályázó közösségeknek csupán a fele juthat pénzhez. A felülvizsgálatok nyomán ugyanis születhetnek olyan takarékossági javaslatok, amivel ez az arány javítható - szögezték le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.