Újabb szavazás a British Airways kabinszemélyzetének sztrájkjáról

Ha a munkabeszüntetés hívei ismét többséget kapnak, márciusban megbénulhat a brit légiközlekedés.

Zsákutcába jutottak a British Airways és az annak kabinszemélyzetét képviselő Unite szakszervezet tárgyalásai a munkaerő racionalizálásáról és egyéb, hónapok óta tartó munkaügyi kérdésekről. A kialakult patthelyzetben a Unite főtitkár-helyettese, Len McCluskey kijelentette: nem maradt más hátra, mint teljesíteni kötelességüket és hangot adni a szakszervezeti tagoknak, akiket karácsony előtt a bíróság megfosztott a nagy többséggel megszavazott munkabeszüntetéstől.

Mint arról korábban beszámoltunk, a BA dolgozóinak túlnyomó többsége december 22-től tizenkét napon át sztrájkolt volna a november közepén bevezetett gyakorlat ellen, mely 15-ről 14-re csökkentette a tengerentúli járatok kabinszemélyzetét. A több százezer ügyfél téli utazását fenyegető akciót a bíróság azon az alapon állította le, hogy a szavazásban olyan tagok is részt vettek, akik már nem dolgoznak a világ egykori „kedvenc légitársaságánál".

A friss voks előkészítése egy hónapot vesz igénybe, és ha, mint ez várható, a közel 13 ezer légi utaskísérő jóváhagyja a munkabeszüntetést, arra március 4-e után kerülhet sor. Röviddel a sztrájkveszély bejelentése után a British Airways közleményt adott ki, melynek hangneme arra utal, hogy az utazóközönség aligha remélheti a megegyezést. A menedzsment állítása szerint a Unite által az utóbbi időben előterjesztett javaslatok visszaállítanák a november előtti állapotokat, ezzel csak növelnék a költségeket, ez pedig a „vállalat várható rekord veszteségét figyelembe véve teljesen irreális megközelítés".

A BA ezúttal is kiemeli, hogy a kabinszemélyzet fizetése a szakmában a legmagasabb, így „a sztrájknak semmilyen létjogosultsága nincs". A vezetés hozzáteszi: „nem engedi meg, hogy a Unite tönkretegye a légitársaságot". Mindent el fog követni, hogy a lehető legtöbb járatot el tudja indítani.

British Airways - zsákutcában az egyeztetések
London, 2007. január 29. A British Airways légitársaság egy gépe landol a londoni Heathrow repülőtéren 2007. január 29-én. Az utolsó pillanatig tartó tárgyalások a légikísérők és a BA között a tervezett 48 órás sztrájk elhalasztásához vezettek, de mivel érdemi eredmény még nem született, ezért az egyeztetés a dolgozók érdekképviselete és a cég vezetése között folytatódik. A légitársaság mintegy 1300, a Heathrow-ról induló járatát törölte január 30-31-ére. (MTI/AP/Matt Dunham)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.