Újabb sukorói értékbecslés: 200 milliós különbség

Elkészült egy újabb értékbecslés a Sukoró-ügyben, ezúttal a telekcsere megsemmisítéséért indított polgári perben. A Magyar Nemzet saját értesülését úgy értelmezi, hogy a polgári eljárásban készült anyag az ügyészség álláspontját támasztja alá. Az új értékbecslés mintegy 200 millió forintban tér el az ügyészségétől, s összesen 1,2 milliárd értékkülönbséget állapít meg az eredeti szerződéshez képest.

A sukorói telekcsere ügyében a Fejér Megyei Bíróság előtt folyó polgári perben elkészült a kaszinóberuházás miatt elcserélt ingatlanok értékelését tartalmazó igazságügyi szakvélemény - értesült a Magyar Nemzet. A lap nem csupán az értékbecslés elkészültét veszi biztosra - amelyre hónapok óta várnak az ügy résztvevői -, hanem láthatóan ismerik is annak tartalmát. Ezzel pedig biztossá vált az, amit eddig a polgári per résztvevői is csak feltételeztek, hogy a jövő héten esedékes újabb tárgyaláson ismertetik a régóta várt értékbecslés tartalmát.

A Magyar Nemzet értelmezése szerint a polgári eljárásban - amelyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő indított, értékaránytalanságra hivatkozva kérték a maguk kötötte telekcsereszerződés felbontását - készült szakértői anyag megerősíti annak az értékbecslésnek a legfontosabb megállapítását, amelyet az ügyben folyó büntetőeljárásban az az ügyészség készíttetett. Hogy egy büntetőeljárásban készült szakértői anyag milyen összefüggésben áll egy polgári per bizonyítékával, arra a lap nem tér ki.

A lap végkövetkeztetése az idézett "független igazságügyi szakvélemény" alapján, hogy a telekcserével minimum 1,2 milliárd forint kár érhette a magyar államot.

Ez abból a szempontból mindenképp igaz, hogy az ügyészség által készíttetett szakvélemény 1,3 milliárdot meghaladó vagyoni hátrányt tár fel. A két anyag között azonban összegszerűen csaknem kétszázmillió forint eltérés van:a bíróság által kirendelt szakértő friss értékbecslése szerint a sukorói telkek értéke 1,708 milliárd forint, míg a Joav Blum izraeli-magyar állampolgár tulajdonában lévő, Pest megyei területek 264 millió forintot érnek. Az ügyészségi anyag 1,818 milliárdot említ sukorón, s 193 millióra értékeli Blum gyümölcsöseit.

Ez ugyanakkor még mindig jelentősen eltér a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. megbízásából, közbeszerzésen kiválasztott cég által készített becsléstől, amely alapján a szerződést megkötötték. Az ugyanis a sukorói telkeket 1,084 milliárdra, míg Blum gyümölcsöseit 787 millió forintra értékelte.

Hogy az ügyben készült két friss, s megannyi korábbi becslés közül melyik a helytálló, annak megítélésére aligha vállalkozna szakember.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.