Újabb sarc! Telefon- és internetadót vetne ki az NGM

A sárgacsekk-adó még nem lesz elég, hogy a költségvetési lyukat befoltozza, a gazdasági minisztérium ezért azt javasolja a kormánynak, hogy minden vezetékes és mobiltelefonálást, valamint internetforgalmat adóztasson meg. Matolcsy tárcája 40-50 milliárd forintot is reális bevételnek tart a sarcból, amely a végfelhasználókat sújtaná. A sárgacsekk-adóból 250 milliárd forint is bejöhetne.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt javasolja a kormánynak, hogy adóztassa meg a telefonálást és az internetezést - értesült az origo minisztériumi forrásoktól. A kormány jövő szerdai ülésén fogadja el az idei évre és jövőre tervezett megszorításokat is tartalmazó konvergenciaprogramot, mert a dokumentumot április 30-ig ki kell küldeni Brüsszelbe. A kabinetnek idén egy 150, jövőre pedig egy durván 400 milliárd forintos lyukat kell befoltoznia a költségvetésben. Ennyivel szaladna ugyanis túl a hiány az Európai Bizottság szerint a kormány 2012-es és 2013-as deficitcéljánál.

Vannak olyan intézkedések, amelyek már majdnem biztosra vehetők. Ilyen a 40 milliárd forintos pénzbefagyasztás a minisztériumoknál és az önkormányzati rendszerben, és ilyen az [origo] által elsőként ismertetett pénzügyi tranzakciós adó. Az utóbbiból, a sárgacsekk-adóból remélt bevétel nagysága még mozog, egyik minisztériumi forrásunk továbbra is a 100-200 milliárd forint közötti összegről beszélt, míg két másik forrásunk még ennél is nagyobb, akár 250 milliárd forintos bevételvárakozást említett.

A tömegközlekedési rendszer átalakításából is lehet 10-15 milliárd forintot megspórolni, ahogyan azt nemrég a vagyonpolitikáért felelős államtitkár és a közlekedési helyettes államtitkár is említette. A rokkantnyugdíjasok közül 15 ezren nem jelentkeztek felülvizsgálatra, így ők kieshetnek a rendszerből, ebből is lehet pár milliárd forintot megtakarítani.

Ennek ellenére még mindig marad egy több tízmilliárd forintos lyuk. A hírek szerint az NGM ezért felkínálja a kormánynak, hogy minden vezetékes és mobiltelefonálás, valamint internetforgalom után vezessen be egy új adót. Ebből információink szerint 40-50 milliárd forintot is beszedhetőnek tart Matolcsy György minisztériuma.

A telefon- és internetadó ugyanúgy működne, mint a sárgacsekk-adó: a szolgáltatók számláznák ki az adót (ahogyan most az áfát is), szednék be, de a teher a felhasználókat sújtaná. Vagyis aki SMS-ezik, mobiltelefonál vagy vezetékes készülékről hív valakit, internetezik, az viselné az elvonás terhét. Az adó mértékéről még nincs döntés.

A Népszabadság értesülése szerint ma délután kettőre berendelték a Nemzetgazdasági Minisztériumba a távközlési cégek képviselőit.

Senki nem beszél

Sem a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), sem a magyar távközlési szolgáltatók nem kommentálták az MTI-nek az Origón pénteken megjelent értesülést, miszerint a gazdasági minisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy minden vezetékes és mobiltelefonálást, valamint internetforgalmat adóztasson meg.

Az NGM annyit közölt: a tárca "sajtóhíresztelést nem kommentál". A Magyar Telekom Nyrt. ugyancsak azt közölte, nem kommentálja a sajtóértesülést. Hasonlóan nyilatkozott a Vodafone Magyarország, a Telenor Magyarország és az Invitel is.



Az adó mértékéről még nincs döntés
telefon, mobil
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.