Újabb rezsicsata az EU-val

A Fidesz azért tartja kifejezetten a hazai rezsicsökkentés elleni támadásnak az EU számos tagállammal szemben megfogalmazott energiaár-kritikáját, mert más országok esetében nem látja az uniós bírálatok időszerűségét – közölte kérdésünkre Rogán Antal frakcióvezető.

A Fidesz a magyar rezsicsökkentés elleni, minden eddiginél élesebb támadásnak tartja az Európai Bizottság egy munkatársának az energiaár-képzés kapcsán megfogalmazott bírálatát – közölte sajtótájékoztatóján Rogán Antal, a kormánypárt frakcióvezetője.

Elmondása szerint Günther Oettinger uniós energiaügyi biztos kollégája, Klaus-Dieter Borchardt egységes energiapiacért felelős igazgató kötelezettségszegési és európai bírósági eljárást helyezett kilátásba arra az esetre, ha Magyarország nem vonja vissza a rezsicsökkentést. Legalábbis így értelmezi a frakcióvezető az igazgató szavait, miszerint az uniós joggal ellentétes, ha egy államban az energiaárakat a kormány határozza meg, és azok nem piaci verseny révén alakulnak ki. (Megjegyzendő: az EU valójában nem a rezsicsökkentés, hanem a kormányzati rezsicsökkentés ellen lép fel, magyarázatuk alapján épp a piaci alapú rezsicsökkenés érdekében. Beosztásából következően az uniós igazgatónak mondhatni ez a dolga.)

A frakcióvezető szerint "Klaus-Dieter Borchardt hülyeségeket beszél": nincs ugyanis olyan uniós szabály, amely tiltaná a kormányzati ármegállapítás jogát; ennek megtartásához a Fidesz-kabinet továbbra is határozottan ragaszkodik. Azt "üzente" Günther Oettingernek: "ne hagyja, hogy a szolgáltatók megvásárolják a munkatársait". Szerinte egyértelmű, hogy ez történt.

Rogán Antal annak leghatározottabb képviseletére kéri a frakciót és az Országgyűlést, hogy semmilyen nyomásgyakorlásnak nem engedünk. Ennek szellemében a jövő héten kivételesen gyors eljárásban kívánják a rezsicsökkentés harmadik lépéséről szóló jogszabályokat meghozni.

Kérdésünkre, hogy miért épp kifejezetten a Fidesz vagy Magyarország elleni támadásként élik meg az EU-bírálatokat, melyeket Brüsszel további 16 tagállammal szemben is rendszeresen megfogalmaz, Rogán Antal úgy vélekedett: az uniós igazgató közvetlenül a harmadik magyarországi rezsicsökkentés bejelentése után fogalmazta meg megjegyzéseit, más tagállamban hasonló változást nem lát, ráadásul az erről szóló uniós sajtóközleményekben Magyarország rendre a felsorolások élén szerepel.

Arra a kérdésünkre, hogy az EU tavalyelőtt, illetve tavaly májusban is szinte pontosan ugyanilyen aggályokat fogalmazott meg a tagállamok – így Magyarország – energiaár-képzése kapcsán, ám akkor a Fidesz nem reagált ilyen határozottan, a frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy akkor nem is érzékeltek ilyen határozott támadást, mint most, amikor kötelezettségszegési és bírósági eljárással fenyegetőznek. (Megjegyzendő, a központi energiaár-képzés miatt Franciaország és Lengyelország ellen már jelenleg is zajlik kötelezettségszegési eljárás. Igaz, ott Magyarországgal szemben az unió gyanúja szerint a lakosság ellenében épp a vállalati szektornak kedvezhet a központi árképzés.)

Azokra a felvetésekre, miszerint távhő- és vízszolgáltatók működőképességük fenntartása érdekében már ma jelentős önkormányzati segítségre szorulnak, úgy vélte, a szóban forgó társaságoknál ismer olcsóbban szolgáltató, támogatásra mégsem szoruló cégeket.

Kérdésünkre, hogy miután nemrég azt közölte, az idén nem változnak a szemétdíjak, Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár még idén 10-15 százalékos hulladékszállítási díjcsökkentés lehetőségét vetette fel, Rogán Antal kifejtette: ha a kormány tagja ilyen mozgásteret lát, az figyelemre méltó; ha kapnak róla anyagot, megvizsgálják.

Újságírói felvetésre úgy fogalmazott, a ma kialakult 308-310 forintos euróárfolyam "csak a szokásos" januári forintgyengülés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.