Lezárulhat a 2009-es Panel II program

A fennmaradó 140 társasház, mintegy nyolcezer lakás is hozzájuthat a Panel II. programban három éve számára megítélt energiafelújítási támogatáshoz, mivel előteremtették ennek forrásait - közölte Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Győrben. Az, hogy pontosan mennyit és milyen határidővel osztanának ki, nem hangzott el.

Sikerült előteremteni a hiányzó összeget, így újraindul az előző kormányzat által 2009-ben meghirdetett, de forráshiány miatt leállított panelprogram - jelentette be kedden Győrben, sajtótájékoztatón a nemzeti fejlesztési miniszter.

Felújításérett panelek
Kurucz Árpád 2012.05.22. Digitális 2012. május 22. Orosháza, Lakásszövetkezet , hullik a vakolat Orosházi panelekről, épület, panel, lakás, lakógyűlés. zu Tanács István Fotó: Kurucz Árpád

"A hiányzó fedezetet lépésről lépésre, úgy is mondhatnám, forintról forintra sikerült előteremtenünk" - mondta Németh Lászlóné. Hozzátette: mintegy nyolcezer lakás újulhat meg a Panel II. program során a következőkben.

"Számításaink szerint ez közel kilencmilliárd forintos lehetőséget fog az építőipar, a felújításban résztvevők számára jelenteni" - fogalmazott.

Emlékeztetett: az elmúlt három évben 215 ezer hazai lakásban történt energetikai korszerűsítés, ami évente 100 ezer tonnával csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást.

Németh Lászlóné megjegyezte: a panelkorszerűsítési programot 14 milliárdos forráshiánnyal vették át a 2010-es kormányváltáskor. Ezt két év alatt sikerült 8,9 milliárdra csökkenteni. A múlt év végéig további 4,56 milliárd forintot sikerült szén-dioxid-kvótaértékesítésből erre a célra fordítani.

Hozzátette: a most előteremtett összeggel "a Panel II. program befejezéséhez szükséges összeg a rendelkezésünkre áll", így támogatni tudják az eddig tartaléklistán lévő 140 lakóközösség által igényelt támogatást, ezzel a programot "2009 óta körüllengő bizonytalanság véget ért".

Horváth Attila Imre fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár az eseményen arról beszélt, hogy továbbra is az épületenergetika terén kívánja a kormányzat a legnagyobb energiamegtakarítást elérni, ennek pedig leghatékonyabb módja a panelépületek felújítása.

Hozzátette: a program folytatása során felújítható nyolcezer lakás szén-dioxid-kibocsátása így évi 8700 tonnával, energiafelhasználása 41 millió kilowattórával csökkenthető.

Mint mondta, hamarosan megkezdődhet a nemzeti épületenergetikai stratégia egyeztetése; ez a dokumentum teremti majd meg az épületfelújítások alapját a 2014 és 2020 közötti időszakra, 2018-ig pedig megvalósul Magyarország állami épületállományának teljes körű energetikai felmérése is.

Borkai Zsolt (Fidesz), Győr polgármestere az eseményen arról beszélt: a város az elmúlt 10-11 év során kétmilliárd forintot fordított már megvalósult, félmilliárdot pedig induló energetikai beruházásokra. A most induló kör során országosan megújuló nyolcezer lakásból mintegy 1400 lesz a kisalföldi megyeszékhelyen.

 

Marad a bizonytalanság

Idén a tárca év elején különített el további 4,56 milliárd forintot a program három éve kihirdetett győzteseinek kifizetésére. Szeptemberben egy félreérthető közlemény révén először úgy tűnt, mintha erre további 3 milliárdot fordítanának, de kiderült, hogy ugyanarról van szó. A mostani tudósítás szerint a bejelentés során nem hangzott el, hogy pontosan mekkora összeget sikerült elkülöníteni további pályázati kifizetésekre, és ezt milyen határidővel valósítanák meg. Új panelpályázatokat a Bajnai-kormány óta nem írtak ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.