Újabb orosz-ukrán-uniós gázháború készül?

- Az orosz lapok szerdán részletesen feltárták, miért vette Moszkva annyira rossznéven az Európai Unió és Ukrajna között az ukrajnai gázvezetékek korszerűsítéséről létrejött megállapodást, hogy hajlandó akár össze is veszni Ukrajnával és Brüsszellel.

A Kommerszant című üzleti lap szerint Oroszország az utóbbi hónapokban arra számított, hogy létrejön a javasolt konzorcium  orosz, ukrán és uniós cégek részvételével, amely bérbe venné az  ukrajnai vezetékeket. Kijev azonban az EU-hoz fordult, hogy az az  orosz-ukrán határon vegye meg a teljes gázmennyiséget, s a  fogyasztók és a tranzitország közötti ilyen együttműködés lerombolja  a gázszállítás egész jelenlegi sémáját.

A lap emlékeztetett arra, hogy Dmitrij Medvegyev elnök kedden  bejelentette: a lehetséges következmények megfontolásához idő   szükséges, s ezért későbbre halasztják a jövő hétre kitűzött  orosz-ukrán kormányfői találkozót. Ezen arról az ötmilliárd dolláros  hitelről lett volna szó, amelyet Kijev kért Moszkvától nemzeti  valutája megszilárdítására, továbbá arra, hogy a Naftogaz fizetni  tudjon az orosz gázért.  

A lap szerint a brüsszeli memorandum szövegében első ízben  fellelhető a megállapodás tényleges oka: "Ukrajnának szándékában áll  csatlakozni az EU energetikai közösségéhez és megengedni a gáz  megvásárlását Ukrajnában, nyugati, vagy keleti határán" - áll a bevezető részben. Egy európai illetékes ki is jelentette: nincs ok  arra, hogy a tranzitot Oroszország biztosítsa, s mi ne fizessünk érte: megvesszük a gázt az orosz ukrán határon és gondoskodunk a  szállításáról - mondta az idézett személyiség.

Szakértők a lapban arra mutattak rá, hogy a megállapodással  Brüsszel megmutatta Moszkvának: nem múlt el nyomtalanul a januári  gázháború, s most az EU támogatja Ukrajnát abban, hogy  vezetékrendszerét az európaihoz kapcsolja. A Kommerszant szerint  azonban ez legkevésbé sem felel meg Moszkvának, s az orosz  energiaügyi minisztérium figyelmeztetett is rá, hogy a szállítók  érdekeit figyelmen kívül hagyó kétoldalú megállapodások nyomán  esetleg felül kell vizsgálni az eddigi kétoldalú szerződéseket.    

Az ukrán parlament egy tagját idézve a lap azt írta: Julija  Timosenko kormányfő a télen megígérte a gázszállítási konzorcium  megalakítását Moszkvának, de szavát nem tartotta be. Az illető - aki  szerint a gáz ukrán határon való megvásárlását az amerikai  külügyminisztérium lobbizza -, hozzátette: a Gazprom az ukrán  határon annyit kér a gázért, amennyit akar, s ő maga az európai  politikusok helyében nem nagyon számítana arra, hogy Kijev tartja  magát éppen ehhez a deklarációhoz.

Arról, hogy valójában mire sértődött meg Moszkva, a lapban  eltérő véleményeket hangoztatta: némelyek szerint várható volt, hogy  Kijev az EU-hoz fordul, de az unió nem járt el korrekt módon, amikor  meg sem kérdezte Oroszországot. Mások úgy vélték: az ukrán vezetékek  csak létezhetnek, de nem működhetnek Oroszország nélkül, és az orosz  magatartást lehet ugyan birodalmi törekvésnek nevezni, de nem szabad  elfelejteni, hogy Oroszország igen fontos szereplő. Egyedül

Mihail  Krutyihin, a RusEnergy elemző cég partnere és elemzője vélte úgy: ez  szép ajándék, hiszen ha Európa több milliárd dollárt takarít meg a  Gazpromnak, ha saját pénzéért számolja fel a műszaki gondokat. Az EU  a tiltakozás ellenére teljesíti majd a memorandumban foglaltakat,  Oroszország meg tovább szállítja a gázt, mi mást tehetne, és  elcsendesedik a hisztéria, hogy majd valamely más okból újra  kirobbanjon - mondta.

A Vedomosztyi című lap kommentárjában azt írta: noha Julija  Timosenko és az EU vezetői is hangsúlyozták, hogy a deklaráció nem  zárja ki Oroszországot az ukrán vezetékrendszer feltétlenül  bekövetkező korszerűsítésében való részvételből, a történtek fájdalmas csapást mértek az orosz vezetők 2005 óta legdrágább  kincsére, az energetikai szuperhatalom eszméjére. Ennek alapja az  energiabiztonság garantálása az elosztó rendszerek feletti  ellenőrzéssel, és a gázszállításokról szóló hosszú távú, kétoldalú  szerződések kötésével. A szomszédos országok tekintetében pedig a  vezetékek feletti ellenőrzés politikai befolyást ígérő megszerzése  az egyik legfontosabb céllá vált az orosz vezetés számára. Ez  megtörtént Fehéroroszországban, s Ukrajnának is többször  felajánlották.

Ukrajnában emellett a nehéz gazdasági helyez és a  vezetés kevéssé hatékony működése minden előfeltételt megteremtett  ahhoz, hogy Kijev feladja végső védelmi vonalát. Ekkor ütött be, hogy Ukrajna odaadta az egész vezetékrendszert az EU-nak. Európát  meg lehet érteni: a gázháborúk meggyőzték, hogy sem Kijevben, sem  Moszkvában nem lehet megbízni, jobb megvenni az egész gázt az orosz  határon - ez a lehetőség következik a deklarációból.

Timosenko újabb 15 percre megdicsőült. Továbbra is nyitott az orosz hitel kérdése:  ennek feltétele számos értesülés szerint az lett volna, hogy Kijev  lemond a volt Szovjetunió külföldi vagyontárgyaiban való részéről. Így tehát Ukrajna a hitelt még megkaphatja, de a szuperhatalmi státusért kár - írta a lap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.