Újabb nyolcmilliárd a görögöknek

Újabb nyolcmilliárd eurót, több mint tízmilliárd dollárt kap Görögország a nemzetközi hitelezőktől. November elején utalhatják a pénzt, bár a reformok nem teljesülnek.

Ismét kitolták a görög csődöt: újabb nyolcmilliárd eurót hívhat le Görögország a nekik megszavazott nemzetközi mentőcsomagból november elején – jelentette be az Európai Központi Bank. Nem sokkal a bejelentést megelőzőn még a Görögországban tatrózkodó vizsgálók (a trojka) arról beszéltek, hogy Görögország csak részben teljesítette a hitel feltételéül szabott vállalásait, s alig valósított meg valamit a strukturális reformokból.

Újabb nyolcmilliárd eurót, több mint tízmilliárd dollárt kap Görögország a nemzetközi hitelezőktől
Employees block the entrance of the Interior Ministry during a protest against the government's plans for wage cuts in central Athens October 11, 2011. Workers at state-owned Greek companies including oil refiners, power utilities, ports and water operators plan to walk off the job on October 18 to fight planned pay cuts that are part of a new bailout plan, labour unions said on Monday. REUTERS/John Kolesidis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS CIVIL UNREST EMPLOYMENT)

A kritikus megjegyzések ellenére, a vizsgálatok befejezését követően a trojka képviselői valószínűnek tartották, hogy Görögország megkapja a pénzt, de erre csak azután kerülhet sor, hogy az IMF, illetve az eurócsoport elfogadja az ötödik felülvizsgálat eredményét.

A mostani nyolcmilliárd nem új pénz: része annak a több mint százmilliárd eurós mentési tervnek, amit hetekkel korábban hozott tető alá az EU, a Nemzetközi Valutaalap és más hitelezők.

Az események arra engednek következtetni, hogy még nincs megállapodás a görögök csődjének mikéntjéről, s addig a nemzetközi szervezetek az ország hóna alá nyúlnak, hogy fenntartsák a fizetőképességét. A politikai és a pénzügyi szektor nyilatkozatait figyelve ugyanakkor kezd világossá válni, hogy az eurózóna tagországai most már azon vitatkoznak, hogy a görög adósságok mekkora részét kellene elengedni, s hogy a leírás miatt a magánhitelező bankoknál keletkező veszteségeket milyen terv szerint, és milyen erőforrásokból pótolják - írja a Bloomberg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.