Már 291 felett is járt az euró

Már 291 forint fölött is kereskedtek az euróval. A nemzetközi piaci hangulat romlása miatt jelentősen gyengült a magyar valuta reggel a budapesti bankközi devizapiacon. Délelőtt fél tízkor 286,50/70 forint volt az euró árfolyama, de nem sokkal korábban még 287,50 forinton, napi rekordszinten is kereskedtek a csütörtök délután 283,60/80 forintos jegyzés után.

Ahogy a napokban már megszokhattuk: ma sem volt nyugodt a forint piaca. A forint/euró árfolyam délelőtt megközelítette, nem sokkal dél után pedig át is törtte a héten felállított történelmi mélypontot. A jegyzés első nekifutásra a 290-es szintig ment el, majd kisebb erőgyújtés után különösebb ellenállás nélkül egészen 291.13-ig szaladt a kurzus. Így most ez a forint/euró árfolyam negatív rekordja.

- A körülmények nem változtak, ahogy a közelmúltban, úgy most is együtt mozog a régió. Gyengül a lengyel zloty, a cseh korona vagy a román lej is – mondta lapunknak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. Rossz a hangulat, egyszerűen ez a képlet, sommázta a szakember. A befektetők most nem nagyon kedvelik a feltörekvő piacokat, pénzeiket viszik vissza az amerikai piacra. Ez látszik is, hiszen a forint gyengülése közben a dollár árfolyama erősödik az euróval szemben is.

Szántó András, az Equilor Zrt. deviza-üzletág vezetője ugyancsak kiemelte: a gyengülés nem csak hazai fejlemény, a régióban általános ez a hangulat. Erre persze rányomta a bélyegét, hogy már a japán tőzsde is esésben zárt, s bizony az amerikai futures indexek – ezekből következtetni lehet a Dow Jones nyitására – szinte kivétel nélkül jelentős mínuszban vannak. - Ilyenkor vagy van kockázatvállallási hajlandóság a befektetők részéről vagy nincs, ha előbbi akad, erősödik a forint, ha nincs, akkor gyengül. Most még a szokásosnál is kevesebb akad.

Szántó hozzátette: az is gyengítette a forintot, hogy az elmúlt napokban a jegybank részéről olyan nyilatkozatok láttak napvilágot, amelyekből arra lehet következtetni, hogy az Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem avatkozik be, vagyis most „szabad az út”. Amennyiben azonban az euróval szemben a forint eléri a 300-310 forintos szintet, elképzelhető valamilyen – leginkább szóbeli – intervenció az MNB részéről. Ezzel együtt a jegybank aligha hagy föl kamatcsökkentési pilotikájával. Szántó úgy véli, a kamatvágásokat az októberi 8,5 százalékos alapkamat elérése után is folytatni kellene.

A nemzetközi piacokon egyébként az euróval szemben sokat nyert a japán jen  - néhány óra alatt az addig 116 jenes árfolyam 113 jenre változott,  de a dollár is - az éjszakai 1,30 után péntek délelőtt 1,28 körül  alakul az árfolyam. Ennek megfelelően az amerikai deviza árfolyama  Budapesten is megugrott: 226,60/80 forint a csütörtöki 219,00/20  forint után.A nemzetközi piacokon 100 japán jen árfolyama 255,22 forint  (csütörtökön az MNB déli jegyzése 243,16 forint volt), a svájci  frank 193,57 forintot ér (csütörtökön az MNB déli jegyzése 187,34 forint volt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.