Újabb multimegállapodás, ezúttal a Hankookkal

Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá Orbán Viktor miniszterelnök és Lee Sang Il, a Hankook Tire Kft. ügyvezető igazgatója. A koreai cég európai hídfőállásnak tartja Magyarországot.

A stratégiai partnerségi sorozat keretében ezúttal a koreai Hankook Tire gumiabroncsgyárral írt alá megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök. A cél a jövőbeni hosszú távú együttműködés rögzítése volt. Ahogyan Orbán Viktor mondta, az egyezség szól gyártásfejlesztésről, innovációról, K+F-ről és képzésről.

Lee Sang Il szerint a több mint öt éve Magyarországon lévő gyár a koreai cég európai hídfőállása, kulcs az európai terjeszkedéshez. Jelenleg 2200 alkalmazott 12 millió abroncsot gyárt évente, amelyek 98 százaléka export. Több mint 550-féle abroncsot gyártanak, köztük a Hyundai, a Kia, Volkswagen és a Škoda autóira. Jelenleg prémiumkategóriás tesztgyártás is folyik. Mivel a magyar gyár eddig minden reményt beváltott, az ügyvezető szerint már rövid távon is vizsgálják a kapacitásbővítés lehetőségét.

Az üzem indulása előtt mintegy 300 műszaki szakembert képeztek ki Koreában, akik ma a gyár kulcsemberei. A koreai munkások számát viszont évente 5-10 százalékkal csökkentik. Helyettük magyaroknak adnak állást. Mint mondta, OKJ-s képzés keretében eddig 1000 munkanélkülinek szerveztek képzést, és adtak munkát.

Orbán Viktor kijelentette: a magyar kormányt azok a multinacionális cégek érdeklik, amelyek valóban hídfőállásnak tekintik Magyarországot, és nem azért jönnek, hogy profitot csináljanak, majd azzal együtt az országból is kivonuljanak. Csak az előbbiekkel köt stratégiai megállapodást, utóbbiakról pedig azt mondta, jobb, ha nem is jönnek be az országba. A Hankook kapcsán azt is kiemelte, hogy a cég nemcsak felszívja a magyar képzett munkaerőt, hanem részt is vesz a képzésükben, s együttműködik magyar középiskolákkal.

 

Megvan az újabb megállapodás – aki csak profitot csinál jobb ha nem is jön
Budapest, 2012. november 27. Lee Sang Il, a Hankook Tire Kft. ügyvezető igazgatója (b) és Orbán Viktor miniszterelnök (j) kezet fog, miután stratégiai partnerségi megállapodást írt alá Magyarország kormánya és a Hankook Tire Kft. együttműködéséről az Országház Delegációs termében 2012. november 27-én.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.