Újabb mélyponton a szerb dinár

Kedden folytatódott a szerb dinár gyengülése, s újabb történelmi mélypontra zuhant a szerb valuta árfolyama az euróhoz képest az euró iránti erős vállalati kereslet hatására. Az elemzők arra számítanak, hogy a jegybank ismét interveniálni fog a nemzeti fizetőeszköz védelmében.

Kedd délelőtt egy euró 105,75-105,95 dinárt ért, a hétfői átlagárfolyam 105,57 dinár volt. Elemzők szerint, ha tovább gyengül a dinár, és eléri a 106 dinár/ euró árfolyamot, a központi bank beavatkozik, eurót ad el a dinár védelmében.

Június közepén az euró 104 dinárt, az év elején 96 dinárt ért. A szerb valuta 2008 szeptembere óta mintegy 30 százalékot veszített az értékéből.

A nemzeti bank a múlt héten szerdán és csütörtökön összesen 30 millió eurót adott el a piacok megnyugtatásra. Az idei év eleje óta 1,52 milliárd eurót dobott piacra a szerb jegybank és 2,6 milliárd eurót 2008 közepétől számítva. Mindezek ellenére nem sikerült megállítani a dinár lejtmenetét, az idén eddig 10 százalékkal gyengült a dinár az euróhoz képest.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.