Újabb magyar bankokat minősített le az S&P

Magyar bankokat minősített le hétfőn a Standard Poor's a magyar szuverén adósosztályzat és emiatt az OTP-csoport besorolásainak múlt heti rontására tekintettel. A hitelminősítő azokra a hatásokra hivatkozott, amelyeket szerinte a magyar gazdasági visszaesés gyakorol a pénzintézetekre. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) értékelése szerint viszont a magyar bankrendszer biztonságos működését számos tényező támasztja alá.

A világ legnagyobb hitelminősítője Londonban közölte, hogy a Magyar Takarékszövetkezeti Bank (Takarékbank) hosszú futamú osztályzata a spekulatív sávon belül az eddigi "BB plusz"-ról "BB"-re módosul, negatív kilátással. A rövid távú "B" besorolást a cég megerősítette. A bank új hosszú távú besorolása két fokozattal marad el a befektetői sáv alsó szélét jelentő "BBB mínusz"-tól.

Az S&P a múlt héten egy fokozattal erre a szintre - az addigi "BBB"-ről "BBB mínusz"-ra rontotta Magyarország hosszú lejáratú szuverén kötelezettségeinek besorolását, szintén további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyva az új besoroláson is. Ha a magyar osztályzat innen tovább romlik, azzal Magyarország mint szuverén adós a Standard & Poor's listáján átkerülne a befektetésre ajánlott sáv alatti, spekulatív "BB" kategóriába.

A Takarékbank leminősítéséhez fűzött hétfői elemzésében az S&P megerősítette a múlt heti szuverén osztályzatrontás alkalmával is már ismertetett előrejelzését, amely szerint a magyar hazai össztermék-érték (GDP) az idén 6 százalékkal csökken.

A hitelminősítő szerint az ilyen ütemű zsugorodásnak növekvő valószínűséggel "súlyos visszahatásai" lehetnek a Takarékbank és a magyar takarékszövetkezeti szektor pénzügyi profiljára a következő két évben.

Az S&P szerint a gyorsan romló magyarországi gazdasági környezet miatt "nagyon valószínű", hogy a Takarékbank és a takarékszövetkezeti szféra eszközminősége és jövedelmezőségi mutatói is "jelentősen" romlanak. A hitelminősítő emellett aggályosnak tartja az abból eredő, megnövekedett kockázatot, hogy a Takarékbank kinnlevőségeinek csaknem 55 százaléka devizaalapú, amelyet fedezettel nem bíró vállalati és fogyasztói ügyfélkörnek helyeztek ki. Ezt az ügyfélkört még "nem tették próbára hosszú ideig tartó nehéz körülmények", áll az elemzésben.

A Standard & Poor's a cégkockázat-kezelés szempontjából előnyösnek nevezi a német DZ Bank AG 37 százalékos részesedését a Takarékbankban. A hitelminősítő közölte azonban, hogy ezért önmagában nem ad jobb osztályzatot a magyar banknak, mivel továbbra is úgy tartja, hogy a befektetés nem stratégiai jellegű a DZ Bank számára.

Az MNB éppen hétfőn közzétett értékelése szerint a magyar bankrendszer biztonságos működését egyaránt támogatja a bankok külföldi tulajdonosainak elkötelezettsége, a jegybank forrásbővítő intézkedései, valamint a kormány bankstabilizációs programja.

Ugyanakkor az MNB is megjegyzi, hogy pénzügyi stabilitási szempontból a legnagyobb kihívás a gazdaság visszaesése és a devizahitelek magas aránya lehet, a forint árfolyamának gyengülése ugyanis érzékenyen érinti a magyarországi bankok jövedelemtermelő képességét.

Az S&P hétfőn - azokhoz hasonló indokokkal, mint amelyekkel a Takarékbank leminősítését is alátámasztotta - rontotta az MKB, a CIB és a K&H Bank úgynevezett "pi" osztályzatait is, az előbbiét két fokozattal spekulatív "BBpi"-re az eddigi "BBBpi"-ről, az utóbbi kettőét még befektetőinek tekintett "BBB mínusz/pi"-re az eddigi "BBBpi"-ről.

A "pi" (public information) besorolás az S&P néhány éve meghonosított terméke, amely a befektetői keresletre válaszul az általános minősítői eljárásnál gyorsabban, az osztályozott cégről szabadon hozzáférhető adatok alapján készül. A hitelminősítő ezeknek az osztályzatoknak a kialakításába nem feltétlenül vonja be az érintett vállalatok vezetését, és jóllehet általa megbízhatónak tartott információforrásokat használ, az ilyen minősítésekhez rendre hozzáfűzi azonban, hogy nem garantálja a felhasznált információk "pontosságát, helytállóságát és teljességét".

A Standard & Poor's a három magyar bank osztályzatmódosításához fűzött hétfői elemzésében kiemelte: a "pi" besorolásokhoz "nagyon ritkán" illeszt "plusz" vagy "mínusz" finomítókat, most azonban a CIB és a K&H Bank esetében így járt el, mivel egyértelművé akarta tenni, hogy ezeknek a bankoknak az osztályzata nem magasabb a "BBB mínusz" szuverén magyar devizaadósi besorolásnál.

Az S&P a magyar államadósi osztályzat rontása után, még a múlt héten befektetési szint alá rontotta az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank besorolásait is. A két bank hosszú távú osztályzatai az addigi "BBB"-ről egyszerre két fokozattal "BB plusz"-ra, a rövid távú besorolások "A-3"-ról "B"-re módosultak. Az új osztályzatokra szintén további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes.

A magyar bankcsoport visszaminősítéséhez fűzött indoklásában a Standard & Poor's szintén azt írta: a lépés annak a valószínűségét tükrözi, hogy 2009-2010-ben "súlyos visszahatásai" lehetnek az OTP pénzügyi profiljára a gyorsuló gazdasági visszaesésnek, valamint a szektorszintű kockázatoknak Magyarországon és Kelet-Közép-Európa más térségeiben, ahol az OTP az elmúlt években komoly mértékben terjeszkedett.

Nyolc magyarországi bank osztályzatát rontotta a múlt héten a Moody's Investors Service is, annak nyomán, hogy a magyar szuverén adósosztályzatot is átsorolta az addigi elsőrendű "A3"-ról a közepes befektetői "Baa1" szintre.

Ez a hitelminősítő ugyanilyen mértékben - "A3"-ról Baa1-re" - módosította az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a CIB Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H Bank), az MKB, az Erste Bank Hungary, a Budapest Bank és az MFB hosszú futamú devizabetéti besorolását. 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.