Újabb levelet kapunk Orbántól

A túlzottdeficit-eljárás megszüntetésével kapcsolatban tájékoztat majd legújabb levelében a kormányfő – derül ki a Magyar Közlönyből.

Újabb miniszterelnöki levelet küldenek ki mindenkinek – derül ki a Magyar Közlöny hétfői keltezésű számából. A túlzottdeficit-eljárás megszüntetésével kapcsolatos lakossági tájékoztatási feladatokról szóló kormányhatározat értelmében Lázár János minsizterelnökségi államtitkár feladata lesz a szükséges adatszolgáltatási szerződések megkötése (a rendelés leadása), míg a végrehajtás az igazságügyi tárcát vezető Navracsics Tibor feladata: a nyomda- és postaköltség is a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát terheli majd.

A költségekről nincs szó a határozatban, ahogyan a tartalomról sem – a határozatban egyetlen mondat utal arra, hogy a levél a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről szól majd. A korábbi nyilatkozatokból sejthető, mit olvashatunk majd. Orbán Viktor például az uniós pénzügyminiszterek pénteki döntését kommentálva kijelentette: "Visszaszereztük az önbecsülésünket, és megkaptuk az elismerést, bátorítást Magyarországon kívülről is, hogy folytassuk a gazdaságpolitikánkat". Hangsúlyozta, hogy az uniós pénzügyminiszterek azt ismerték el, hogy jó irányba tart a magyar gazdaság. 

A döntéssel egyébként nem a gazdaságpolitikát minősítették, hanem azt a tényt ismerték el, hogy Magyarország tavaly a GDP 3 százaléka alatt tartotta államháztartási hiányát, továbbá a jelenlegi költségvetési politikát fenntartva várható, hogy ez idén és jövőre is így lesz. Az Európai Bizottság – amely a gazdaságpolitikát is minősítette – számtalan kifogást is emelt, például a korrupció csökkentését, kiszámítható gazdaságpolitikát, az energiaár-szabályozások eltörlését és a különadók megszüntetését kérte, mondván, ezek mind visszavetik a gazdaság növekedési képességét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.