Újabb korlátozás a hazai gázellátásban

Az általános gázhiány miatt mától a közepes ipari üzemek ellátását is korlátozták Magyarországon. Így az óránként 500 köbméternél többet vételező ipari fogyasztókra már él az ellátási korlátozás. Mától egyáltalában nem jön gáz Oroszországból az Ukrajnán átmenő vezetékekből.A szakminiszter engedélyt adott a hazai stratégiai készletek felszabadítására.

Szükség esetén a rendszerirányító FGSZ Földgázszállító Zrt. ma reggeltől megkezdheti a stratégiai gázkészlet felhasználását, miután az energiaügyekért felelő miniszter kiadta az erről szóló rendeletet - jelentette be Gordos Péter, a Közlekedési, Hírközlési és  Energiaügyi Minisztérium államtitkára a parlament külügyi bizottságában.

Az államtitkár közlése szerint 500 millió köbméter a készlet nagysága. Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: a napi kivétel nagyságának technikai korlátai vannak.

Szerdán reggel 8 órától az FGSZ Földgázszálító Zrt. elrendelte a második kategóriába tartozó ipari nagyfogyasztók földgázellátási korlátozását is, miután az első kategóriába tartozó nagy fogyasztók ellátását kedden 20.30-tól már korlátozta. Az első kategóriába az óránként 2500 köbméternél többet fogyasztó üzemek tartoznak, a második kategóriába az 500 és 2500 köbméter közöttiek.

Az FGSZ újabb korlátozási intézkedést az ellátásbiztonság fokozása és a védett fogyasztók (kommunális és lakossági) ellátásának biztonsága  érdekében hozták meg - olvasható a közleményben. Amennyiben a  fogyasztás-forrás egyensúlya megkívánja, további lépéseket tesz az FGSZ.

Ma a várható földgázfogyasztás 64 millió köbméter lesz a kedden 20.30-kor elrendelt, az első kategóriás (nagy ipari  fogyasztókat) érintő korlátozás hatására - közölte a földgázipari  rendszerirányító. A korlátozás maximális mennyiségét, a más tüzelőanyagra történő  átállást és a sorrendet a Magyar Energia Hivatal határozatban rögzíti, amit minden év szeptember 30-ig tesz meg, öt kategóriába sorolva a felhasználókat. A sor végén a háztartások és bizonyos  kommunális fogyasztók állnak.

A hivatal meghatározza azt, hogy az egyes földgázipari cégek a szerződött mennyiségből maximum mennyivel kevesebbet adhatnak tovább a fogyasztóiknak az öt meghatározott kategóriában, és azt is, hogy mennyi idő áll rendelkezésre az átállásra. A felhasználók a gázipari céggel keretszerződést kötnek, ebben rögzítik a besorolási  kategóriát és, és a napi szükségletnek megfelelően vételeznek földgázt, és ebből a mennyiségből történik a korlátozás.

A hivatal határozata alapján először az olyan ipari,  kereskedelmi, szolgáltató és mezőgazdasági nagyfogyasztók földgázfelhasználását korlátozzák, amelyek 2500 köbméter/óra, vagy ennél nagyobb teljesítményt kötnek le, és amelyek esetében technológiai károkozás nélkül szüneteltethető a szolgáltatás, valamint nem érinti a háztartási és kommunális fogyasztókat. Ebben a kategóriában történt meg a korlátozás kedden este 20.30-kor. A  második kategóriába az óránként 500-2500 köbméter gázt fogyasztók  tartoznak, míg a harmadikba azok, amelyek nincsenek benne az első  kettőben. Ez utóbbiaknak is csak azt a fogyasztási mennyiséget lehet  korlátozni, ami nem érinti a háztartási és kommunális  szolgáltatásukat.

Az első és a második korlátozási kategóriába azokat a nagyfogyasztókat sorolták be, amelyek technológiai károsodás nélkül  tudnak alternatív energiaforrást használni, így a harmadik  kategóriába kerültek azok az ipari fogyasztók, akiknél ez már problémát jelent.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A negyedik kategóriába a kommunális fogyasztók, míg az ötödikbe a háztartási és a külön jogszabályban meghatározott kommunális fogyasztók tartoznak. Az erőműveknek a törvényben előírt módon 16 napra elegendő  olajtartalékkal kell rendelkezniük, és felkérésre át kell állniuk az  alternatív tüzelőanyagra. Technológiai szempontból ezek akár egy óra alatt is át tudnak állni.

Ukrajna kedden 15.25-kor elzárta a gázcsapot és nem továbbította Magyarországra az orosz földgázt. Számos európai ország szintén egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben kap gázt kedd óta. Magyarországra jön még Ausztria felől valemennyi gáz, de már csak alig, érdemben nem segít a hazai ellátáson.

Oroszország teljes egészében leállította európai földgázexportját Ukrajnán át – közölték az ukrán Naftogaz gázipari vállalatnál szerda reggel. Az MTI híradásda szerint az orosz exportőrnél, a Gazpromnál viszont azt mondták, ennek az az oka, hogy Ukrajna közép-európai idő szerint reggel 6:44-kor lezárta az utolsó vezetéket is a négy közül,  amelyeken át az orosz földgázt Európába továbbítják. Kedden egy még működött.

Nem drágul a gáz és az áram a korlátozás miatt

A Magyar Energia Hivatal (MEH) előzetes értékelése alapján a földgáz és az áram árára nem lesz számottevő hatással a gázkorlátozás, egyes, például a villamos energiai egyetemes szolgáltatás területén pedig nem is jelenik meg közvetlenül – közölte a MEH szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint ugyanakkor a hatás számszerűsítéséhez több szempont vizsgálata is szükséges, így például az importgáz kiesése miatt a kereskedelmi és stratégiai tárolókból felhasznált többletgáz értéke, illetve a kiesett importgáz árához való viszonya.

A tárolókba a fűtési szezon után visszapótlandó gáz ára, valamint a korlátozás által érintett erőműveknél kiesett gáz költsége és az általuk - a gáz helyett - felhasznált kőolajtermék értéke közötti  különbség is fontos tényező. További elemként figyelembe kell venni az erőművek átállításának körülményeit, így például a hatásfok különbséget, az egyszeri átállítási költségeket, a széndioxid kvóta költségeket, s a  kereskedelmi szerződések erre vonatkozó rendelkezéseit.Az árhatásokat befolyásolja az is, hogy a jelenlegi helyzet  meddig marad fenn, s hogyan alakulnak a piaci, kereslet-kínálati viszonyok.

Egyelőre egyensúlyban van a gázfogyasztás a forrásokkal

Az eddigi korlátozó intézkedések az FGSZ vezérigazgatójának tájékoztatása szerint eredményesnek bizonyultak, szerdán hozzávetőlegesen akkora lesz az ország gázfogyasztása, amennyi forráshoz jut. Zsuga János szerda délutáni siófoki sajtótájékoztatóján elmondta: az ország földgázfogyasztása kedden 68 millió köbméter volt, ami a kedden este fél kilenckor órakor elrendelt első kategóriás (óránként 2500 köbméternyi gáznál többet igénylők, főként erőművek), majd a szerdán reggel nyolctól elrendelt második kategóriás (500-2500 köbméter/óra mennyiséget fogyasztók) fogyasztás korlátozásának hatására szerdán a nap végére várhatóan 4 millió köbméterrel csökken. Ez a mennyiség biztosítható a rendelkezésre álló forrásokból.

Föld alatti gáztárolókból napi 52 millió köbméter, hazai termelésből napi 9 millió köbméter gáz nyerhető, Ausztria felől pedig szerdán 3 millió köbméternyi gázimportra számíthatunk – mondta a vezérigazgató. Zsuga János hangsúlyozta: a szolgáltató és a fogyasztók közötti kereskedelmi szerződésből egyértelműen kiderül, ki milyen kategóriába tartozik és az érintetteknek maguknak kell az önkorlátozást bevezetniük. Az első kategóriás fogyasztók önkorlátozása 6,5-7 millió köbméternyi fogyasztáscsökkentéshez vezetett, míg a második kategóriás fogyasztók önkorlátozásától 1-2 millió köbméternyi gázigény csökkenés remélhető.

A vezérigazgató elmondta, hogy az ország gáztermelését maximumra állították. Hangsúlyozta: a cél az, hogy ne kelljen korlátozást bevezetni a lakossági és kommunális felhasználók körében. A lakossági gázfogyasztás a mostani hideg napokban 50 millió köbméter. Amennyiben nem elegendő a rendelkezésre álló forrás, akkor a stratégiai tartalékok felszabadításával - ami szerdán megtörtént - további napi 3,6 millió köbméternyi gáz nyerhető az érintett tározókból.

Kinyíltak a pénzcsapok is
Hajdúszoboszlói gáztároló
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.