Újabb gazdasági csúcs, most az építőiparról

Újabb gazdasági csúcsra tenne javaslatot Podolák György, a Gazdasági Bizottság elnöke, aki az előző találkozót levezette. Az ok - és a remény -, hogy az építőipar megsegítése kapcsán egyetérteni látszott Orbán Viktor a kormányfővel.

A szakmai szervezetekkel kibővített ülést tart szerdán a gazdasági bizottság,  ahol a kormány és a Fidesz is javaslatokat tesz az építőipar  helyzetének javítása érdekében. Nem kizárt, hogy a tanácskozás egy  újabb, az építőipar helyzetével foglalkozó gazdasági csúcs  összehívására tesz javaslatot.

Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára, valamint a Fidesz politikusa, Matolcsy  György ismerteti majd saját javaslatait az építőipar helyzetének  javításáról a gazdasági bizottság szerdai ülésén - mondta Podolák  György, a bizottság szocialista elnöke az MTI-nek kedden.

Hozzátette, hogy bizottsági elnökként több szakmai szervezetet  is meghívott az ülésre. Ezek: Építési Vállalkozók Országos  Szövetsége, Építéstudományi Egyesület, Hídépítő Zrt., Budapesti  Kereskedelmi és Iparkamara, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara,  Közbeszerzések Tanácsa és Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége.

Podolák György kifejtette, hogy a szakmai szervezetektől azt  várják, mondják el, miben szeretnének kormányzati, parlamenti  segítséget kérni, szerintük miben kell határozottan, gyorsan lépni.

A bizottsági elnök szerint elképzelhető, hogy a szerdai ülést  követően újabb gazdasági csúcs összehívására tesznek javaslatot, ami  ez az építőipar helyzetével foglalkozna, akár a bankszektor  bevonásával.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a múlt héten jelentette be, pártja  konkrét kérdésekben együttműködik a kormánnyal, hogy egy-két hónapon  belül megszülessen az a 25-30 intézkedés, amely a válság ellenére  alkalmas az építőipari munkahelyek megtartására.

A Fidesz a nagy építő- és építőanyag ipari cégek vezetőinek  javaslatait támogatja, ezek között azt, hogy gyorsuljon az uniós  pályázatok elbírálása, a 10 százalékos garanciaalap csökkenjen 2-3  százalékra, az uniós pályázatoknál adható előleg 10 százalékról  emelkedjen 40 százalékra, a körbetartozás megfékezésére a  követeléseket vásárolja meg kötelezően egy erre létrejött állami  faktoring cég, a csődtörvény pedig úgy módosuljon, hogy adjon  lehetőséget a bajba került építő cégek reorganizálására.

Az ellenzéki párt bejelentését követően a gazdasági  minisztériumban találkoztak egymással a Fidesz és a kormány  képviselői, ott állapodtak meg, hogy az Országgyűlés gazdasági  bizottságában folytatódik az egyeztetés az építőipari vállalkozásokat érintő kérdésekről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.