Újabb front az amerikai–kínai kereskedelmi háborúban

A felkelő napenergia országával, Kínával újabb kereskedelmi vitát kezdeményez a jövő évi választásokra készülődő Egyesült Államok. Hat amerikai napelemtábla-gyártó panaszt tett a nemzetközi kereskedelmi ügyekben illetékes hatóságnál, amely megalapozottnak találta az aggodalmat, így a kereskedelmi minisztérium vizsgálatot indíthat, hogy a kínai cégek valóban tisztességtelenül árazzák-e a termékeket.

Egy német cég amerikai leánya, a Solar World Industries és hat – magát megnevezni az esetleges kínai válasz miatt nem kívánó – vállalat nyújtott be panaszt az amerikai szövetségi hivatalhoz (International Trade Commission), amelynek döntéshozó tagjai hat–null arányban találták jogosnak a felvetéseket. A cégek szerint a kínai állam támogatja az iparágat, amely emiatt az előállítási költségnél olcsóbban exportálja a napfényt a félvezetőkbe sűrítő napelemtáblákat.

Az egyhangú szavazás nyomán az amerikai kereskedelmi minisztérium hivatalos vizsgálatot indíthat, s egyben áttekintheti, hogy az Egyesült Államok kormánya milyen formában és mértékben támogassa tovább az amerikai ágazatot, a jövő iparágának számító tisztaenergia-szektort. Peking meglepődött, s protekcionizmussal vádolta meg Washingtont.

Az Egyesült Államok tavaly 1,5 milliárd dollár értékben importált Kínából a napenergia előállításához szükséges alkatrészeket, berendezéseket, ez több mint a duplája azonban a 2009-es 640 millió dolláros behozatalnak. Ám az említett hét társasággal szemben megalakult egy huszonöt vállalatból álló ad hoc szövetség is, amelynek elsősorban az energiaszolgáltatásban érdekelt tagjai azt mondják, hogy számukra előnyös a kínai gyártás felfutásából eredő árzuhanás, mert ekként a napenergia sikerrel veszi fel a versenyt a szénnel és a gázzal, mint az áramtermelő erőművek „üzemanyagával”. Sőt – teszik hozzá a cégek, köztük kínai vállalatok amerikai érdekeltségei is – a vámfalak esetleges felhúzása előtt érdemes lenne végiggondolni, hogy a válaszcsapás nyomán százezer amerikai munkahely kerülhet veszélybe.

Ám közben ötvenkilenc amerikai törvényhozó azzal a kéréssel fordult Barack Obama elnökhöz, hogy emelje meg a kínai importot terhelő vámokat. A jövő évi elnök- és törvényhozási választásokra készülő Egyesült Államokban a kampány egyik központi külpolitikai kérdése a Kínához fűződő viszony lesz.

A napenergia-szektorban a globális erőviszonyokat Kína tíz év alatt alapvetően átalakította. Iszonyú sebességgel tört be az ágazatba a helyi kormányzatok és az állami bankok támogatásával, s már ott tart, hogy 16 gigawatt kapacitást állít elő, amelyből csak egyet használ fel. Holott elsősorban önnön energiaigényének kielégítése és a környezeti ártalmak csökkentése vezérelte kezdetben. Célja az, hogy a szén aránya mérséklődjék, s 2020-ra a jelenlegi nyolc százalékról tizenötre növekedjék a nem fosszilis energiahordozók súlya.

A globális méretekben több mint 240 milliárd dollárnyi finanszírozást vonzó és beruházást ösztönző piacon csak Kína 54 milliárd dollárt költött tavaly ilyen fejlesztésekre. A kínai állami bankok 47 milliárd dollárnyi hitelkeretet nyitottak meg, igaz, ezt az összeget még nem hívták le teljes egészében. A szélturbinák piacán a világ legnagyobb három cége közül kettő kínai.

Ami a napelemtáblákat illeti, a világ tíz legnagyobb vállalatából hét kínai, holott 2007-ben is még csak két kínait találunk a legjobbak között. A kínai termelés gyors felfutása következtében a szélturbinák ára 2007-hez képest a harmadára esett vissza. A napelemeké is rohamosan zuhan, s ennek oka az is, hogy mire a kínai cégek kínálata felduzzadt, az európai országok megszorító lépésekre kényszerülnek az államadósság-válság miatt, s egyebek mellett a napenergia terjesztésére szolgáló támogatásokat is visszafogják. A versenyben és a vitában érintett amerikai cégek közül az Egyesült Államokban piacvezetőnek számító General Electric azzal érvel, hogy a kínai napelem lehet ugyan olcsó, de ennek megfelelő a minősége is.

A kialakuló vita azonban csak egy a sok közül, s kifejezi a növekvő amerikai aggodalmakat Kína kereskedelmi gyakorlata miatt. A megoldandó kérdések sorában az első az árfolyam, amely népszerű témája lehet a választási kampánynak. De a fehér Házat és a kongresszust felbőszítette az amerikai csirkeexport elé emelt kínai vámfal is. Washington – és amúgy az Európai Unió is – számtalanszor fejezte ki nemtetszését a kínai állami támogatások átláthatatlan rendszere, a közbeszerzések rendje és a külföldi befektetők számára előírt kötelező technológiaátadás miatt. Az óceán mindkét partján igyekeznének kölcsönösségi alapra helyezni a kereskedelmi kapcsolatokat, de sok amerikai és európai cég nem szívesen ad ki üzleti információkat, mert nem akarja elveszíteni a kínai piacot. Ezért nem fedte fel kilétét a Solar Worlddel együtt panaszt tevő hat másik társaság.

Amerikai kormányhivatalnokok a Financial Timesnak azt mondták: Washington kettős stratégiát követ. Egyrészt ígéri, Kína beléphet a globális kereskedelmi rendszer alakításáról döntő országok körébe, másrészt viszont igyekszik keményen fellépni, ha Peking megszegni látszik az átfogó nemzetközi szabályokat.

Employees inspect and sort solar panels into different quality categories at a workshop of LDK Solar company in Hefei, Anhui province November 10, 2011. China's Commerce Ministry said on Thursday it was
Employees inspect and sort solar panels into different quality categories at a workshop of LDK Solar company in Hefei, Anhui province November 10, 2011. China's Commerce Ministry said on Thursday it was "greatly concerned" about Washington's investigation into whether Chinese companies are selling solar panels in the United States at unfair discounts. Most of the products of this company will be exported to Europe and America. REUTERS/Stringer (CHINA - Tags: BUSINESS POLITICS ENERGY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.