Újabb fordulat e-útdíj ügyben: nem kell közbeszerzés

A kormány most úgy döntött, hogy az elektronikus díjszedési rendszer kialakítása során "nemzetbiztonsági szempontból" nem kell kiírni közbeszerzést.

A kormány egy most közzétett rendeletében a megtett távolsággal arányos útdíjak beszedésére alkalmas - az ellenőrzést is magában foglaló - integrált elektronikus díjszedési rendszer kialakításához szükséges eszközökre és a kapcsolódó szolgáltatásokra vonatkozó beszerzéseket abba a körbe sorolta, amelyeknél nemzetbiztonsági okokból nem kell közösségi közbeszerzést kiírni. 

A közbeszerzési törvény felhatalmazza a kormányt, hogy a minősített adatot, illetve alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdeket érintő, vagy különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályait meghatározza – írja az MTI a Magyar Közlöny alapján.

Ezeket a sajátos szabályokat egy 2011. októberi kormányrendelet tartalmazza, amely - egyebek mellett - előírja az ajánlattevők nemzetbiztonsági vizsgálatát. A rendelet kimondja: a közösségi beszerzések eljárási szabályait nem kell alkalmazni azokra a beszerzésekre, melyek esetében a kormány rendeletében megállapította, hogy a közösségi beszerzés szabályainak alkalmazása olyan információk átadására kötelezné Magyarországot, amelyek felfedése ellentétes az állam biztonságához fűződő alapvető érdekével.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.